Neomezujte se jen na sušená rajčata. Ve Středomoří suší papriky po tunách a my víme proč

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
suseni paprik
suseni paprik

Také vám chybí dovolená u Středozemního moře a večerní procházky po trzích s různými dobrotami? Prkénka plná sýrů a oliv doplněná o sušená rajčata? Ačkoliv sušení rajčat a jejich využití v kuchyni u nás roste na popularitě, u Středozemního moře není tato zelenina zdaleka jediným druhem, který se takto zpracovává. Své o tom ví například v Turecku.

Sušení je totiž vynikající způsob, jak zachovat hojnost léta a nepřipravit se o plodiny, které nestihneme zpracovat jako čerstvé. Proto se kromě provařených rajčat suší i červené papriky nebo lilky. A to opravdu ve velkém.

Sušené girlandy z paprik jsou výsadou Turecka

Na trzích a v obchodech s potravinami visí prodejcům nad hlavou dlouhé barevné řetězce ze sušené zeleniny. Ty jsou zavěšené na hácích v obrovských svazcích. I když to krásně vypadá, není to jen na okrasu, ale především se takto zpracovaná zelenina nabízí zájemcům jako součást jejich jídelníčku.

Takové sušené girlandy jsou výsadou zejména Turecka, kde jsou červené papriky jednou z nejdůležitějších zemědělských plodin. Zdejší ženy pracují na plantážích od rána do večera vystavené horkým paprskům slunce, aby lidem dopřály chuťový zážitek po celý rok.

Papriky se suší na slunci dvacet čtyři hodin. Většina z nich se pak mele na prášek a využívá jako jedno ze základních koření.

Stačí namočit do horké vody a jsou zase šťavnaté

Sušené papriky vcelku pak putují do košíku lidem, kteří tuto vrásčitou zeleninu doma namočí přes noc do horké vody, než z ní uvaří lahodnou omáčku nebo připraví lehký salát s bulgurem, petrželkou a kořením.

Papriky vodu nasáknou a druhý den možná ani nepoznají, že před pár hodinami nebyly tak šťavnaté.

Papriky si můžete samozřejmě usušit i sami v troubě. Jen je třeba brát v úvahu, kdy je hodláte zkonzumovat. Pokud si je budete šetřit na horší časy, nebojte se je vysušit opravdu hodně.

Jestli už se vám sbíhají sliny, můžete si je udělat masitější a ve výsledku i chutnější. Záleží jen na vás, jaký postup si zvolíte.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články