Takový tekutý zázrak, alespoň tak o ní mluví celebrity, sportovci a především prodejci. Dříve se ve válce používala místo krve na infuzi, když už sestřičky nevěděly, co jiného dělat. Díky tomu dostala kokosová voda název „tekutina života“.
Velký byznys v zeleném ořechu v sobě skrývá několik skvělých vlastností. Doporučuje se především sportovcům místo iontových nápojů. Mladý zelený ořech starý 5-7 měsíců obsahuje kolem 200ml až 1 litru tekutiny. Problém nastává
u starších kokosů – tedy u těch hnědých „vlasatých“, které nejčastěji znáte z vánočních stolů. V nich kokosová voda ztrácí na výživnosti a dobré chuti a později se proměňuje na kokosovou dužinu, z které se pak vyrábí kokosové mléko.
K čemu je dobrá?

Zdroj: 123RF.COM
Jako taková je velmi zdravá, jelikož obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny, a dokonce i enzymy. Kokosová voda má tu samou rovnováhu elektrolytů jako naše krev. Jako bonus k tomu neobsahuje tuky, cholesterol a je lehce stravitelná a zpomaluje stárnutí kůže. Navíc podporuje zdravou funkci srdce, ochlazuje tělo, dokáže si poradit s bakteriemi a viry, dodává energii a zlepšuje kvalitu vlasů
a nehtů. Kokos jako takový, byl vždy považován za „superpotravinu“
Průhledná superpotravina
Kokosová voda je i chválena pro své léčivé účinky vhodné na střevní infekce, potravinové intolerance a zánětlivé procesy
v trávicích systému. Zastavuje průjem i zvracení a těhotné ženy si ji velmi chválí při zmírnění ranních nevolností. Je vhodná také pro méně bolestivější menstruaci.
V tropických oblastech je kokosová voda využívána po staletí při rehydrataci organismu. Samozřejmě nejlepší možná cesta, jak si dopřát tento nápoj, je přímo ze zdroje – tedy mladého zeleného kokosu, což už je možné i v našem mírném pásmu. Druhý nejlepší způsob je pak kokosová voda balená, kde ne vždy vítězí kvalita. Faktory jako pěstování, sklizeň, skladování
a typ ořechu mají velký vliv na chuť výsledného produktu.
Autor: Monika Holemá