Vypěstujte si svůj vlastní ananas. Poradíme, jak na to

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
ananas
ananas

Exotické rostliny jsou oblíbeným společníkem českých domácností. Kromě kaktusů, dracen a dalších těchto rostlin si můžete vypěstovat také svůj vlastní ananas. Vše, co k tomu budete potřebovat, je jeden kus tohoto ovoce, z něhož použijete růžici.

Zamiřte na tržnici

Ananas můžete snadno pořídit v supermarketu, ale nemusí být dostatečně zralý. Vyberte si kvalitní plod, u kterého si budete jisti, že vám rostlina neuhyne.

Zamiřte na nejbližší trhy, kde si můžete pořídit výběrový kus ananasu, a odneste si domů ten nezralejší s velkou a košatou růžicí.

Plod můžete snít a růžici nevyhazujte

Vaším cílem bude oddělit vrchní zelenou růžici od zbytku plodu. Můžete toho dosáhnout ručně, a to tak, že ji pomalu ukroutíte.

Pokud si nevěříte, použijte nůž nebo podobný ostrý nástroj. Dávejte pozor, abyste nepoškodili růžici, jelikož právě z ní vytvoříte novou rostlinu.

Nové kořeny

Růžici omyjte a na několik dní její spodní část ponořte do misky nebo většího hrnku s vodou. Stačí jen trochu vody, aby rostlina neuhnila. Po několika dnech si můžete všimnout, že se vytvořily nové kořeny.

Suchý substrát

Do menší nádoby nasypte substrát a promíchejte s pískem. Do této směsi můžete později zasadit růžici, která již pustila kořeny. Stačí vám malá nádoba, kterou je třeba umístit do polostínu, aby měl ananas ideální podmínky.

Zalévejte ananasovník vždy přímo do růžice a stejně tak provádějte i hnojení. Nemá rád přílišnou vlhkost a nepotrpí si ani na přímé slunce. Pečlivě mu proto vybírejte stanoviště a uvidíte, kde se mu bude dařit nejlépe.

Časem si můžete všimnout, že rostlina několik měsíců v roce voní, a domů si tak přinesete exotickou atmosféru.

Pomalý růst

Svému ananasovníku dejte čas. Po čase jej přesaďte do větší nádoby a najděte mu místo, kde se bude moci pnout do výše.
Pokud se těšíte na své vlastní úrodu, budete si muset nějaký čas počkat. Ananasovník nejprve potřebuje dosáhnout určité velikosti, a až poté vás začne pomalu zásobovat šťavnatými plody.

Autor: Eva Marešová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články