Vypěstujte si na zahradě vlastní žampiony. Je nejvyšší čas

od Nikola Jaroschová
< 1 minuta čtení
zampiony
zampiony

Jsou ideální při dietě, dají se s jejich pomocí vytvořit lahodné recepty a vypěstovat si je můžete i na své zahradě. Řeč je o žampionech. Obsahují velké množství minerálních látek a také vitaminu B. Pokud si nechcete připravenou kompostovou směs kupovat, můžete si jednoduše připravit svou vlastní.

Základem je kompost

Jestliže ještě nemáte na své zahradě kompost, budete si jej muset vytvořit. Správný kompost by měl větrat a čas od času je nutné jej prohrabat vidlemi.

Vkládejte do něj posečenou trávu, odkvetlé části rostlin a veškerý bioodpad ze zahrady. Časem se v něm vytvoří ideální směs. K pěstování žampionů musíte do kompostu určitě přidat také koňský hnůj.

Kompost pro pěstování žampionů by měl být zapařený. Prolijte ho občas lehce teplou vodou, aby získal potřebnou vlhkost. Navrch nasypte hlínu, která bude uvnitř udržovat vlhkost a teplotu.

Začátek pěstování

Jen lehce kompost utlačte a dovnitř vložte žampionové zárodky. Teplota by vždy měla být kolem dvaceti stupňů Celsia. Žampiony nesmí mrznout, ani být v přílišném horku.

Pěstování v bedýnkách

Kompostovou směs můžete přesunout také do bedýnek, které vložíte do kůlny, garáže nebo jiného prostoru na zahradě, kde bude tma a teplota kolem dvaceti stupňů Celsia.

Bedýnky často zalévejte, aby měly žampiony požadovanou vlhkost. Nepokládejte je rovnou na zem, která může být chladná. Raději bedýnky podložte, aby neunikalo teplo.

Sběr žampionů

Jakmile žampiony sklidíte, snažte se je využít v kuchyni. Nedávejte je do mrazáku, ale raději je ihned spotřebujte. Použít je můžete společně s masem a zeleninou na přípravu číny.

Zkuste je zapéct se zeleninovou směsí nebo mletým masem a nezapomeňte vyzkoušet také žampiony na grilu, kde jsou výborné v kombinaci se sýrem.

Autor: Eva Marešová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články