Ti, kteří babičce na zahradě obírali rybíz a angrešt, už se mohou pomalu vrátit do dětských let. Toto ovoce už dozrává, a můžeme ho tedy začít sklízet. Jak se ale těmto keřům odvděčit za jejich kyselé dary a všechnu tu bublaninu a koláče, co přes léto sníme? Odpověď na tuto otázku známe.
Jak jsme již zmínili v úvodu, rybíz i angrešt už postupně zrají, a tak pravidelně choďte na obchůzku a kuličky sbírejte.
Postupně zamrazujte
Dělejte tak i přesto, že se bojíte, že veškerou úrodu nemáte šanci zužitkovat. Bobule rybízu i angreštu jsou totiž vhodné ke zmrazení, a tak si udělejte v mrazáku dostatek prostoru.
V průběhu roku budete rádi, když tam zmrazenou úrodu objevíte. Bublaniny a drobenkové koláče si můžete dopřávat spokojeně i v zimě.
Je zapotřebí keře prořezávat
Až vám přestane rybíz plodit, bude zapotřebí ho prořezat. I když se vám do toho nebude chtít, v budoucnu budete rádi, že jste nebyli líní.
Rybíz totiž rád plodí pravidelně na přírůstcích z nového léta. Ty vyrůstají ze země, takže na ně určitě zahradnické nůžky neberte.
Naopak se rozlučte se starými větvemi. Můžete ostříhat až jednu třetinu z nich.
Škůdci mohou ještě potrápit
Pozor si dejte také na škůdce, kteří začínají řádit. O váš angrešt by se ještě mohla pokoušet pilatka. Tento tvor má rád i rybíz, a tak případné první známky napadení ihned řešte.
Už se může objevit i padlí. Tato mikroskopická houba na angreštu a rybízů tvoří bílé povlaky. Žije totiž na povrchu tkání rostlin, nicméně dále neproniká.
Pokud první známky napadení monitorujete, poškozené plody odstraňte, aby se nákaza dále nešířila.
V žádném případě nenechte napadené části vašich keřů na zemi, odtud se stále může houba rozmnožovat.
V létě také nastává čas rozloučit se s keři, které napadly viry. Nejvýrazněji to jde vidět na černém rybízu.
Má-li zvětšené pupeny už od zimy, bude mít pravděpodobně napadené i listy. V takovém případě už nic nezmůžete a nezbude vám nic jiného, než se nemocného keře zbavit jeho vykopáním a spálením.
Autor: Šárka Blahoňovská