Popcorn k filmu nemusíte jíst jen v kině. Poradíme vám, jak snadno vypěstovat kukuřici

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
kukurice
kukurice

Kukuřice je variabilní obilovina, již milovali už indiánské kmeny. Poslední dobou jí vzrostla obliba nejen v podobě popcornu, ale také ve formě mouky na zahušťování pokrmů či jako příloha. Všechny tyto dobroty si můžete vychutnat dvojnásobně, pokud vysejete kukuřici i na své zahradě.

Nejoblíbenější odrůdy kukuřice jsou bezesporu ty sladké. Je ale samozřejmě na vás, jakou si vyberete.

Na popcorn i mouku

Dbejte na to, že ne každý typ je vhodný pro určité zpracování. Z jedné nenamelete tak pěknou mouku jako z jiné. Například odrůda Reventador je dobrá právě na popcorn. Všechny bez rozdílu mají rády dostatek vláhy, živin a sluníčka.

Máte-li na zahradě kvalitní půdu, určitě se bude kukuřičným klasům dařit. Semena můžete zasít ještě teď přímo, na předpěstování se u této plodiny příliš nehraje.

Sejte do hloubky tří až sedmi centimetrů v blocích minimálně po čtyřech řadách. Nezapomínejte rostliny okopávat, jelikož mají mělké kořeny.

Sklízet můžete, až budou palice v tak zvané voskově mléčné zralosti. To znamená, že po propíchnutí zrna začne vytékat mléčná tekutina. Poté se můžete těšit třeba z grilovaných kukuřičných klasů potřených máslem a posypané solí.

Prospěšné látky a využití v kuchyni

Po sklizni kukuřici hned zpracujte nebo zamrazte na pozdější využití v kuchyni. Vyloupaná zrna můžete použít do polévek, kaše nebo jako součást zeleninových směsí. Výborná je klasická kukuřičná kaše, kterou s můžete připravit ve slané i sladké variantě.

Kukuřice nejen výborně chutná, ale je i zdravá. Obsahuje velké množství prospěšných vitaminů a minerálů. Nezanedbatelný je výskyt vitaminů skupiny B a nenasycených mastných kyselin.

Tělu je prospěšná také proto, že posiluje srdeční činnost a udržuje hormonální rovnováhu. Je močopudná a říká se, že pomáhá při střevních potížích. Posiluje funkci ledvin a je rovněž dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin. Její zařazení do zdravého jídelníčku i při dietě je tedy víc než vítané.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články