Pivo najde své využití i mimo hospodu. Mnoho užitku nadělá v domácnosti i na zahradě

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pivo zahrada
pivo zahrada

Pivo, obzvlášť nyní v letních měsících, je běžnou součástí českých domácností. Pokud se nevypije, používá se i na vaření buřtů na pivě nebo na vlasy. Jenže to zdaleka nejsou všechny způsoby, jak lze tento lahodný mok v domácnosti využít.

Možná se už i vám stalo, že jste si koupili pivo v dvoulitrové PET lahvi, nestihli ho vypít a pak už zkrátka nebylo dobré. V takovém případě není nutné zoufat, ale osvojit si další způsoby využití.

Čistič, leštidlo i kondicionér

Pivo dokáže výborně čistit určité druhy materiálu. Hodí se k čistění mosazi nebo mědi a také velmi dobře leští dřevo. Stačí hadřík a trošku piva a plochy budou jako nové.

Pivo dokáže zatočit i se rzí, nebo lépe řečeno ji narušit. Všude tam, kde potřebujete pohnout se zrezivělým kovem, můžete nalít pivo.

Lesk si nemusí užívat jen váš nábytek. Dopřejte ho i svým vlasům a pivo použijte místo kondicionéru. Vaše hříva se bude oslnivě lesknout. Před tím, než pivo na vlasy aplikujete, ho ale zbavte převařením alkoholu.

Neholdujete-li po umytí dodatečné péči v podobě balzámů, můžete trošku piva smíchat i s vaším šampónem. Výsledek bude podobný.

Součást pleťových masek i přírodní hnojivo

Živiny obsažené v pivu ale prospívají i pleti, stejně tak jako antioxidanty. Pivo bojuje proti vráskám a pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky.

Použijte tedy pivo i do pleťové masky, kterou vytvoříte jeho smícháním s pár kapkami mandlového oleje a jedním vaječným bílkem. Naneste na pleť a nechte působit deset minut, poté smyjte.

I na zahradě je zlatavý mok výborným pomocníkem. Pivní pasti na slimáky už jistě znáte – slimáky pivo přiláká a v nádobě s ním se utopí.

Pivo ale obsahuje látky, které prospějí i vaší půdě a rostlinám. Můžete jej tedy použít jako přírodní hnojivo. Myslete však na to, že i v tomto případě bude nutné pivo před akcí povařit a nechat vychladnout, abyste si ke květinám nepřilili i trochu alkoholu, což by bylo nežádoucí.

Autor: Alice Konopásková

Související články