Naučte se pěstovat kukuřici a užívejte si zásobu domácího popcornu

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Kukurice
Zdroj: Shutterstock

Sladká kukuřice se dá připravovat na mnoho způsobů. Její zrníčka můžete také použít při krmení ptáků nebo výrobě domácího popcornu. Víte ale, jak si doma správně tuto potravinu vypěstovat a nepřijít při tom o nervy?

Kukuřice je každoroční plodina, která produkuje klasy žlutých, bílých nebo dvoubarevných jader. Pro pěstování kukuřice je potřeba dlouhé vegetační období bez mrazu. Přinášíme vám návod, jak pěstovat a sklízet kukuřici i u vás na zahradě.

Jak na pěstování kukuřice

Nejlepší je začít s pěstováním přímo na zahradě. Kořeny by se totiž mohly při přesazování z domácích květináčů poškodit, a vám by tak z úrody nezbylo vůbec nic. Semena kukuřice vysévejte venku přibližně dva týdny po posledním mrazíku.

Pokud je na vaší zahradě zima, můžete půdu zahřát černou fólií. V té udělejte otvory a semínka vložte přesně do vámi předem vyrobených děr. Několik týdnů po zasazení kukuřice můžete v blízkosti zasadit jinou další plodinu, čímž uděláte vaši zahradu krásnější.

Kukuřice jsou doopravdy vybíravé, když přijde na výběr půdy. V ideálním případě by měl být starší hnůj nebo kompost zakopán do půdy již na podzim a poté ponechán v půdě přes zimu. Půda by měla být dobře odvodněná, ale zároveň schopna udržet určitou vlhkost. Kukuřice má tendenci užívat hodně vody.

Sázení je legrace

Zasejte semena asi tři centimetry hluboko a asi deset až dvanáct centimetrů od sebe v každé řadě. Záleží na vás, zda se rozhodnete pro hnojení v době výsadby. Pokud jste si jisti, že je vaše půda dobře vyživená, můžete hnojení přeskočit. V době výsadby nezapomínejte na pravidelné zalévání.

Při odstraňování plevele dávejte pozor, abyste nepoškodili kořeny. Udržujte kukuřici dobře napojenou, jelikož má mělké kořeny a může být namáhána suchem. Postačí tři centimetry vody týdně, jen pokud je období velkého sucha, tak dejte vody trochu více.

Kukuřici sklízejte, když začnou její střapce hnědnout a klasy bobtnat. Jádra by měla být plná a hezky uzrálá. Cukrové odrůdy začnou ztrácet svou sladkost brzy po sklizni, proto je spotřebujte co nejdříve.

Po sklizni si jen užívejte kukuřici, kterou jste si sami vypěstovali na své zahrádce. Pokud jste pak například do nedělního oběda přidali příliš mnoho pálivé papriky nebo koření, přidáním sladké kukuřice chuť vyrovnáte.

Zdroj: Almanac
Autor: Štěpán Pacík


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články