Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/header.php on line 71
Je na čase zasít pastinák. Chutnou zeleninu si nepleťte s petrželí - OnlyU

Je na čase zasít pastinák. Chutnou zeleninu si nepleťte s petrželí

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pastinak
pastinak

Pokud se trápíte s pěstováním na podmínky choulostivé petržele, zkuste se zaměřit na jejího dvojníka. Pastinák je nenáročná zelenina, s níž si určitě hravě poradíte. Stačí se řídit užitečnými a ověřenými tipy, abyste se za pár měsíců mohli radovat ze sklizně.

Kořenová zelenina je v našich končinách velmi oblíbená a nechybí snad na žádné zahradě. Pastinák sice není tak běžný jako mrkev, celer a petržel, překvapí však svou výbornou chutí. Je skvělý na marinování, pečení i grilování, takže s ním můžete vykouzlit různé varianty jídel nebo výtečnou přílohu.

Začněte od semínka

Aby semena pastináků mohla začít klíčit, zabalte je do mokrého papírového kapesníku či kuchyňské utěrky a ponechte několik dní v nějaké nádobě. Až semínko vyklíčí, můžete se přesunout k výsadbě.

Pastinák můžete zasadit už teď, zvládá nižší teploty. Jednotlivým semenům dopřejte v záhonku dostatek prostoru. U kořenové zeleniny obecně si dejte pozor, aby v půdě nebyly zbytky jiných rostlin, které by mohly blokovat růst kořene vašeho pastináku. Zemina by měla být pravidelně zalévána, dobře odvodňovat a na místo růstu by měly dopadat jen mírné sluneční paprsky. Pastinák je vhodné jednou týdně okopávat. Pokud tyto jednoduché kroky dodržíte a vzejdou vám jednotlivé rostlinky, máte vlastně vystaráno.

A jak poznáte, že už můžete sklízet? Jakmile na podzim uvidíte, že se bílý kořen dere na povrch, můžete pastinák vytáhnout. Poté jej uložte na chladném místě, kde vydrží až do zimy. Jeho konzumací do sebe dostanete vitamíny skupiny B, draslík, kyselinu listovou, fosfor nebo vápník. Samozřejmostí je vysoký obsah vlákniny.

Nezaměňte jej za petržel

Farmáři sice rozeznají pastinák od petržele na první pohled, začátečníkům to může dělat potíž. U petržele se stačí držet toho, že vypadá jako bílá mrkev. Pastinák je navíc větší a na rozdíl od své kolegyně jeho nať roste z důlku.

Spíš než ve vzhledu je ale rozdíl v chuti. Zatímco petržel se typicky přidává do svíčkové omáčky nebo polévek pro svou ostřejší chuť, pastinák je sladší a jemnější. To však neznamená, že jej do těchto pokrmů nemůžete použít. Pokud máte rádi celerové řízky, nebojte se takto připravit i kolečka pastináku.

Autor: Šárka Blahoňovská


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416