Kuře na paprice podle Besky: Zkuste specialitu vítězky MasterChefa s krupicovými knedlíky

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
besky
Zdroj: Nextfoto

Maďarská klasika nazývaná „kuřecí paprikáš“ u nás zdomácněla pod názvem kuře na paprice. To, že se jedná o kuchařský evergreen, potvrzuje i fakt, že jej do svých oblíbených jídel zařadila i vítězka loňského MasterChefa Besky. Nyní si omáčku podle jejího receptu můžete uvařit doma i vy.

Veronika Beskydiarová alias Besky se v roce 2021 zúčastnila populární kuchařské soutěže MasterChef Česko, kterou tehdy s přehledem vyhrála.

Nedávno vítězka v pořadu TV Nova Víkendová Snídaně představila jednu ze svých specialit. Tou je kuře na paprice, které si podle jejího receptu můžete doma připravit i vy.

Maso osmahněte a dejte stranou

Kuře na paprice je pokrm původem z Maďarska, konkrétně z Uher. Podle webu Jíme to se právě odtud rozšířil po celém Rakousku-Uhersku a doputoval až k nám. A čas postupně ukázal, že si Češi tuto výbornou omáčku opravdu zamilovali.

Na recept podle Besky budete potřebovat 4 kuřecí stehna, která zbavíte kůže, osolíte a opepříte. Poté je vložte do hrnce s rozpáleným olejem a po obou stranách je opečte dozlatova. Maso pak vyndejte na talíř a dejte stranou. Ale pozor, olej nevylévejte, budete na něm dále vařit.

Osmahněte na něm dosklovita 1 velkou cibuli pokrájenou na kostičky. Poté přidáte 2 červené papriky zbavené jádřinců a také nakrájené na kostičky, 2 bobkové listy a 1 lžičku dijonské hořčice.

Omáčku zahustěte smetanou

Celou směs necháte asi 5 minut restovat a následně ji zasypete 2 lžícemi mleté červené papriky a opět restujete, tentokrát stačí jen jednu minutu, aby paprika nezhořkla.

Následně přisypete 1 lžičku cukru a zalijete zhruba 700 ml zeleninového vývaru. Do takto připravené omáčky opět vložíte opečená kuřecí stehna. Pozvolna dusíte, dokud nebude maso měkké. Nezapomeňte ho ale pravidelně otáčet.

Nakonec omáčku zahustěte 250 ml smetany ke šlehání. Podle chuti osolte a opepřete. Také můžete vyndat bobkový list. Poté omáčku rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné síto.

K omáčce se hodí krupicové knedlíky

K omáčce se klasicky podávají kynuté knedlíky. Besky ale doporučuje knedlíky krupicové. Na ty budete potřebovat 750 ml plnotučného mléka, ke kterému vlijete 40 ml rostlinného oleje a dáte vařit. Poté ochutíte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

Celou směs nevařte, spíše jen zahřívejte. Poté do ní začněte pomalu přisypávat 380 g dětské krupice. Nezapomeňte, že musíte stále míchat. Až se bude hmota odlepovat od hrnce, vypněte sporák a nechte ji vychladnout. Poté k ní přidejte 3 vejce a 4 lžíce hladkolisté petržele.

Nyní můžete z hmoty vykrajovat malé nočky. Ideální jsou na to dvě lžíce namočené do oleje. Noky poté vložte do vroucí vody, kde je nechte asi 15 minut. Před samotným podáváním je můžete ještě orestovat na pánvi s máslem.

Zdroj: Víkendová Snídaně, Jíme to

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články