Komerční sděleníRodina a vztahy

Filip: Vzepřel jsem se profesi otce a nakonec dělám to, co on

od Nikola Jaroschová
Zdroj: Green Fox Academy

Naplánovali mu budoucnost, ale měsíc před podáním přihlášky na střední školu se Filip vzepřel. „Nechtěl jsem na elektrotechniku. Přál jsem si vyučit se kuchařem,“ vzpomíná na období plné hádek s rodiči. Kompromisem byla hotelová škola. Po maturitě a nástupu do práce, ale přišlo vystřízlivění…

Možná to tenkrát bylo pro něho až moc nalajnované. Očekávání rodiny a předem vyšlapaná cestička se mu nezdála. Postavil si hlavu a nikdo s ním nic nesvedl. „Bavilo mě vaření a chtěl jsem se mu věnovat,“ vrací se do minulosti Filip. Po maturitě na hotelové škole nastoupil do práce. Stal se z něj číšník a později barman. Jak šly roky, začaly se objevovat pochybnosti o tom, zda si zvolil správou profesi.

„Práce mě bavila, kontakt s hostem byla sranda, sem tam namíchat nějaký hezký koktejl bylo také fajn, kolegové byli super,“ popisuje rodák z Opočna a doplňuje, že stále častěji se ozývalo ono pověstné „ale“: „Když jsem přemýšlel o budoucnosti, tak jsem si neuměl představit, že za 20 let budu běhat po place s platíčkem v ruce. Možná v tom sehrálo roli i to, že ne vždy jsem si vybral správného zaměstnavatele. Každý rok jsem se tak utvrzoval v tom, že to není to pravé.“

S pokorou za tátou

Začal tedy přemýšlet, co jiného by mohl zkusit. A tehdy došlo na „velký návrat“ do otcových stop. Táta už dávno nedělal elektrikáře, ale programoval. A nebyl to jen on, kdo ve Filipově okolí pracoval v IT. „Mám spoustu kamarádů, známých a rodinných příslušníků, kteří se věnují počítačům. Přestože jsem často nevěděl, o čem se baví, tak jsem k tomu měl blízko,“ uvádí.

Když doma oznámil, že dá gastronomii vale, nikdo ho nepřemlouval. Dokonce se nenašel ani žádný skeptik. Všichni mu nabízeli pomoc a radu. „Od chvíle, kdy jsem se začal programování věnovat, si mám mnohem víc o čem povídat s tátou. Vždycky jsme měli o čem mluvit, ale nikdy to nebylo tolik. Náš vztah se o dost zlepšil,“ říká Filip.

Zdroj: Green Fox Academy

Za semestr programátorem

Zásadní rozhodnutí zcela změnilo jeho život. Nastoupil do čtyřměsíčního intenzivního kurzu Junior programátora, který organizuje společnost Green Fox Academy. „Skok z gastra do IT je poměrně velký. Chtěl jsem úplně změnit kariéru, a to mi kurz umožnil,“ říká a také už nepochybuje o tom, co bude za pár let dělat. Obor s velmi nejistou budoucností, navíc nyní velmi zasažený následky koronavirové pandemie, vyměnil za jistotu. Význam počítačů neustále roste a odborníci na ně chybějí. Navíc Filip se rozhodně nemusel strachovat o uplatnění, organizátor kurzu mu totiž dal 100% garanci, že mu práci po rekvalifikaci v IT zajistí. To se také stalo.

Drinky míchá už jen partnerce

Vaření, které kdysi rodáka z východních Čech přivedlo ke gastronomii, tak zůstalo už jen jeho koníčkem. „Už vařím jen pro mé blízké a přítelkyni, která se ke mně nedávno nastěhovala,“ směje se Filip. Stejné je to i s mícháním drinků. Občas se tak na stole vedle steaků objeví i oblíbený whisky sour.

Autor: redakce

Související články