Špinavou zapékací mísu vyčistíte snadno a za pár minut. Prozradíme vám, jak na to

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Nadobi
Zdroj: Shutterstock

Máte rádi pečení a rádi se dělíte s přáteli o dezerty, které jste vytvořili? Pokud pak pečete i slané pokrmy jako zapečené brambory a těstoviny, tak víte, jak nepříjemné může být čištění samotné zapékací mísy.

Ať už děláte zapečené brambory, lasagne, nebo jen pečete kuře, tak se můžete potýkat s problémem připečených pokrmů k vaší zapékací míse. Obvykle se dá mísa vyčistit během několika minut, ale pokud jste se nepustili do čištění ihned po pečení, může být čištění trochu náročnější.

Úklid vám zabere pouhých pár minut

K čištění zapékací mísy budete potřebovat špachtli, jedlou sodu, saponát na nádobí, horkou vodu a špinavou houbičku. Těchto pouhých pár věcí zajistí to, že bude vaše mísa vypadat jako nová.

A jak na to? Špachtlí seškrábněte co nejvíce zbylého jídla. Poté mísu opláchněte. Na dno přidejte jedlou sodu a rozhodně s ní nešetřete. Ihned poté přidejte několik dávek saponátu na nádobí a nádobu naplňte horkou vodou. Poté nechte „lektvar“ působit nejméně patnáct minut.

Zatímco směs odpočívá v zapékací míse, použijte znovu špachtli, kterou seškrábněte všechny kousky jídla, které se začaly uvolňovat. Poté vylejte špinavou vodu a celý postup opakujte.

Čistá a pohodlná domácnost

Pokud máte pocit, že se v míse stále nacházejí nějaké nečistoty, jednoduše postup opakujte. Znovu přidejte jedlou sodu, saponát, horkou vodu a snažte se mísu co nejvíce vydrhnout. Než mísu uklidíte mezi čisté nádobí, nechte ji plně uschnout.

Udělali jste si oblíbený pokrm a víte, že ho celý nesníte najednou? Jídlo z mísy vyjměte a hned ho vložte do skladovací nádoby. Když jídlo v misce vychladne, je mnohem těžší spálené kousky odstranit.

Věřte tomu, že díky pravidelnému čištění budou vaše plechy a zapékací mísy zářit čistotou a vy budete mít mnohem větší chuť pustit se do vaření.

A nedaří-li se vám plech vyčistit ani těmi nejrůznějšími metodami, popřemýšlejte nad tím, zda plech doma nemáte již několik let a nebude na čase pořídit si nový.

Zdroj: The Kitchn
Autor: Štěpán Pacík


Související články