Brynzovník: Slaný slovenský koláč vás kombinací chutí příjemně překvapí

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Bryndzovnik
Zdroj: Shutterstock

Halušky s brynzou jsou na Slovensku jedním z oblíbených jídel. To ale není jediný recept, ve kterém solený sýr z mléka a tvarohu najdete. Už jste slyšeli o takzvaném brynzovníku?

Brynzovník je slaný slovenský koláč. Jak jeho název napovídá, brynza je jednou z jeho hlavních složek. Dále si v něm ale pochutnáte také na červené cibulce, uzeném masu nebo listovém špenátu.

Snadný na přípravu

Na přípravu brynzovníku budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 300 mililitrů mléka, 20 gramů droždí, lžičku cukru, 1 vajíčko, 100 mililitrů oleje, sůl, 400 gramů brynzy, 100 mililitrů smetany, 2 červené cibule, kousek uzeného masa a baby špenát.

Nejprve nechte z vlažného mléka, cukru a droždí vzejít kvásek. Mezitím prosejte mouku do větší mísy, přidejte vejce, olej, sůl a vypracujte těsto. Do toho poté zapracujte kvásek a nechte vše asi hodinu kynout.

Chutný slaný koláč

Těsto přendejte na vál, kde ho rozválejte na zhruba centimetr širokou placku. Tou potom vyložte kulatou zapékací formu včetně jejích okrajů.

Brynzu smíchejte se smetanou a rovnoměrně ji rozetřete po těstě. Pokrm pečte při teplotě 200 °C zhruba 20 minut.

Mezitím na pánvi osmahněte cibulku pokrájenou na tenká kolečka společně s kostičkami slaniny a špenátem. Tuto směs následně rozprostřete na vychladlý koláč a dejte ho ještě na 10 minut zapéct.

Jídlo servírujte jako dezert po obědě, odpolední svačinku nebo večeři. Překvapí vás, jak příjemnou harmonii chutí kombinace brynzy s cibulí a špenátem může vytvořit.

Zdroj: Dobre jedlo, Dobru chut, iDNES, Varecha

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články