Některá jídla mohou změnit váš tělesný odér. Prozradíme, která to jsou

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Potit se
Zdroj: Shutterstock

Pokud se nebudeme sprchovat, nikdo z nás nebude zrovna vonět po fialkách. Někdy ale ani pořádná sprcha nezabrání tomu, že je náš tělesný pach zkrátka cítit, protože je venku teplo a jen vyjdeme z koupelny, hned se zase potíme. Jenomže pot ve skutečnosti není to jediné, čím můžeme být cítit.

Tělesný zápach se někdy mění i kvůli jídlu, které sníme. A potom je to samozřejmě tím, že vylučujeme z těla látky pomocí kožních buněk, páchne nám z úst a někdy také trpíme plynatostí.

Ani ženy, ani muži se zkrátka někdy nevyhnou tomu, že jsou pro své okolí odpudiví. Jedinou možností v takovém případě je sprchovat se několikrát denně a používat deodoranty, které ale ne vždy zápach přebijí. Pokud je léto a vy se hodně potíte, možná se alespoň vyhněte následujícím pokrmům, které představuje web wexnermedical.

Brokolice a květák

Brokolice, květák, zelí a kapusta jsou sice velmi zdravá zelenina, nicméně všichni si nejspíš uvědomujeme, že plyny, které kvůli nim později uvolňujeme, nejsou zrovna nejvoňavější. Mívají zápach zkažených vajec a zkrátka se nedají zadržet.

Navíc může být celé naše tělo tak trochu cítit tím, co jsme měli dnes k obědu, protože tahle zelenina sice obsahuje velké množství vlákniny, ale také sirovodík, který se uvolňuje společně s potem.

Chřest

Chřest je pro vědce tak trochu záhadou. Lidé, kteří ho konzumují, totiž produkují velmi zapáchající moč. Jenomže je tomu tak jen u některých, jiní problémy nemají, nebo mají moč zapáchající, ale necítí ji.

Lékaři se neshodli na tom, čím to je, existuje ale několik teorií, mezi kterými jsou jak čichové geny, díky kterým někdo zápach nevnímá, tak také enzymy v těle, které mohou mít vliv na konečný odér člověka po konzumaci chřestu.

Česnek, cibule, kmín a kari

Samozřejmě existují hned dva způsoby, jak lidé mohou poznat, že jste jedli jednu z těchto potravin. Tím prvním je váš dech, ze kterého dostanete cibuli a česnek až po několikátém vyčištění zubů.

Pokud vaše tělo rozkládá kmín, kari a další podobné koření, nebo právě výše zmíněnou zeleninu, vytváří sloučeniny podobné síře. A ty se přimíchané do vašeho potu postarají o to, abyste od sebe odradili na míle daleko každého, kdo nemá kolíček na nose.

Mořské plody

Dokážete si představit nějakou restauraci v zahraničí, kde se prodávají živé mořské plody a která je cítit pomalu až k nám do Čech? Pokud ano, tak si teď představte ještě to, že byste tak byli cítit i vy sami pokaždé, když byste si dali rybu nebo krevety.

Naštěstí se tohle netýká každého, jde totiž o zápach spojovaný s poruchou metabolismu. I tak je ale poměrně dost lidí, kteří mají po konzumaci mořských plodů zapáchající moč, což se projevuje už během pár hodin.

Alkohol

Po alkoholu vám bude nejen silně zapáchat z úst, pokud ho ale navíc budete konzumovat pravidelně, i veškerá ostatní jídla na vás budou mít negativní vliv. Po jakémkoli jídle budete nepříjemně cítit. Proč?

Při časté konzumaci alkoholu dochází v ústech k poklesu prospěšných bakterií. Tím pádem je více místa pro ty škodlivé, které rozhodně neudělají z vašeho dechu tu nejvoňavější věc světa.

Zdroj: wexnermedical.osu.edu, health.clevelandclinic.org, sites.psu.edu
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články