Komerční sdělení

Jak si zařídit luxusní a moderní kuchyň? Vestavné spotřebiče jsou nutností

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zena v kuchyni
Zdroj: brizmaker / Shutterstock

Máte při pohledu na fotografie a videa luxusních kuchyní pocit, že ta vaše má svoje nejlepší časy již dávno za sebou a potřebovala by projít důkladnou proměnou? Neztrácejte čas a vrhněte se na její přestavbu. Máme pro vás tipy a doporučení na to, co v moderní kuchyni nesmí scházet a jak ji uspořádat.

Vestavné spotřebiče jsou nutnost

Základem moderní kuchyně jsou čisté linie a jednolitý design, kterého jednoduše dosáhnete s použitím vestavných spotřebičů. Vestavná trouba v úrovni očí, vestavná mikrovlnka v její těsné blízkosti a samozřejmě i vestavná lednice a myčka jsou v moderních kuchyních naprostými nutnostmi, a to nejen díky tomu, že vypadají elegantně, ale jsou nadmíru praktické. Představte si, že byste se již nikdy nemuseli ohýbat k dvířkům od trouby. Pečení i úklid jsou tak mnohem snazší.

Kuchyňská linka

Ruku v ruce s čistými liniemi a jednolitým designem jde samozřejmě také kuchyňská linka. Jakmile si zvolíte nějaký styl a barvu, držte se jich ve zbylém prostoru. Snažte se skloubit kuchyňskou linku s jídelním stolem i židlemi. Volte také vhodné dekorace, jež barvy v kuchyni podtrhnou a vhodně doplní.

Na špičkové spotřebiče je spolehnutí

Kromě elegance nezapomínejte ani na kvalitu. Aby vám kuchyň vydržela funkční a v perfektním stavu co nejdéle, vsaďte na špičkové spotřebiče. Čím kvalitnější materiály zvolíte, tím delší bude životnost spotřebiče. Rozmazlete se proto prvotřídními spotřebiči, jejichž životnost vás potěší.

Kuchyň musí být hlavně praktická

Aby se vám po kuchyni dobře pohybovalo a vše bylo po ruce, myslete již při navrhování a sestavování na její funkčnost. I v malé kuchyni může být pohyb snadný a příprava pokrmů efektivní. Jak si ověřit, že bude rozvržení kuchyně ideální?

Vsaďte na oblíbené zónování a rozdělte místnost do následujících zón:

1. Skladovací – do této zóny patří lednička, mrazák, spíž a další nábytek, ve kterém skladujete suroviny.
2. Přípravná – kuchyňská linka, na které je dostatek prostoru ke zpracování, případně odkládání surovin.
3. Mycí – zde mají své místo dřez a myčka.
4. Varná – místo, kde se nachází trouba a mikrovlnná trouba.
5. Servírovací – zde se nachází jídelní stůl.

Aby byla příprava pokrmů snadná a nanejvýš jednoduchá, naplánujte si rozvržení zón v takovém pořadí, v jakém jsme jej vypsali.

Jak na spotřebiče?

Z rozmístění kuchyňských zón je zcela jasně patrné, které kuchyňské spotřebiče mají být u sebe, ale i to, které mají být naopak co nejdál od sebe. Pospolu určitě patří dřez a myčka, sporák a mikrovlnná trouba a lednice s mrazákem, v případě, že máte lednici a mrazák zvlášť. Naopak největší mezera by měla být mezi lednicí a sporákem, což je jasné již z jejich funkce. Zatímco lednice uchovává suroviny v chladu, sporák se stará o jejich tepelnou úpravu.

Kuchyne

Zdroj: RYosha / Shutterstock

Kolik pracovního místa potřebujete

Kromě zónování je důležitý také dostatek prostoru k přípravě pokrmů. Věnujete-li se vaření sami, nemusíte při zařizování kuchyně myslet na rozšíření pracovního prostoru a snadno si vystačíte s kuchyňskou linkou, na níž se vám vejde vaše oblíbené prkénko a suroviny. Vaříte-li ale raději v páru nebo i větších skupinách, snažte se pracovní prostor zvětšit. Tím, že sporák přesunete do úrovně očí, vám v kuchyni stejně vznikne pracovní prostor navíc.

Sestavte si kuchyň snů a uvidíte, že vás vaření v ní bude mnohem více bavit.


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články