Skladujte potraviny chytře. Ušetříte místo a uchováte vše čerstvé

od Nikola Jaroschová
< 1 minuta čtení
skladovani
skladovani

Můžete žít jako jednotlivec, nebo jako velká rodina, ale schopnost správně skladovat potraviny se vám bude vždy hodit. Díky tomu totiž zůstane spousta věcí čerstvých, ušetříte peníze, a navíc budete mít vše přehledně rozdělené. Z následujících řádků budou nadšení také milovníci organizace a pořádku v bytě.

Vyčleňte si prostor přímo na potraviny

Jídlo by mělo mít ve vaší domácnosti čestné místo. Neuskladňujte jej společně s čistícími prostředky nebo dalšími věcmi z bytu. Vnímejte tento prostor stejně jako lednici, kde je místo čistě jen pro věci určené ke konzumaci.

Rozčleňte úložný prostor

V lednici, spíži, skříních, ale i ve sklepě je třeba potraviny uchovávat přehledně. Pořiďte si proto prodyšné pytlíky, dřevěné bedny, sklenice, zavírací i otevřené dózy a nezapomeňte také na prostor pro zavěšení.

Dózy, které nepropustí vlhkost, mohou uchovávat rýži, fazole, čočku, hrách a další přílohy. Naopak do otevřených beden mohou přijít ořechy, brambory nebo kaštany.

Koření a byliny by měly mít speciální místo

Aromatické potraviny je třeba skladovat v uzavřené nádobě nebo odděleně od zbytku potravin. Ve spíži by od koření nebo bylin neměly pochytit aroma další potraviny. Bylinky můžete mít zavěšené v odděleném prostoru nebo je sušené uzavřít do skleněné nádoby.

Potraviny vyžadují rozdílnou teplotu

Teplota a světlo je při uskladňování potravin zásadní. Například brambory vyžadují teplotu, která neklesne pod 4°C. Vhodné je také je umístit do tmavého prostředí, kde nebudou klíčit nebo hnít.

Chytré lednice

Pokud se rozhodnete investovat do moderní ledničky, uvidíte, že se vám vaše utracené peníze vrátí. Dnešní lednice nabízejí rozčlenění do různých zón, díky kterým udržíte zeleninu u ovoce dlouho čerstvé.

Chlebník

Také pečivo má raději prostor s minimem vzduchu a tmou. Pořiďte si proto prostorný chlebník, do kterého umístíte housky, rohlíky i chléb na několik dní. Pečivo bude stále křupavé a neztvrdne.

Autor: Eva Marešová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články