Květiny pro horké letní dny. Víme, jaké na vašem balkoně udělají pořádnou parádu

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
kvetiny balkon
kvetiny balkon

Pokud nemáte dům a zahradu, nemusíte se zrovna obklopovat umělými květinami. Balkonovky jsou krásné a odolné, takže jsou ideálními rostlinami pro horké dny. Ty budou už jen přibývat, a tak se poohlížejte o nějaké té rostlině, která vám na lodžii bude dělat radost. A nemusí to být jen provařené pelargonie v podlouhlém hnědém truhlíku.

Hlavní výhodou těchto květin je skutečnost, že hravě zvládají přímé slunce. Máte-li balkon orientovaný na jih, nemusíte se bát, že by se jim nedařilo. Naopak si budou horké paprsky užívat a jejich vlivem prospívat.

Pelargonie jsou klasika

Mezi milovnice sluníčka patří pelargonie. Můžete si vybrat mezi bílými, červenými nebo třeba růžovými květy. Existují druhy, které budou z truhlíku viset, a ty, jež rostou vzhůru k nebi. Podle toho volte květináč nebo truhlík.

Pelargonie jsou u nás velice oblíbené a boje o nejhezčí balkon s nimi už vypukly. K jejich oblibě u nás se řadí i to, že umí dobře pracovat s vodou a šetřit si ji na horší časy. To lze ostatně poznat z jejích tlustých, poměrně masitých listů.

Petúnie a surfunie

Originálnější ale budete, pokud si pořídíte petúnie nebo surfinie. Ty jsou trochu náročnější na péči, ale odmění se vám bohatým počtem jemných květů.

Samozřejmě i ony jsou k dostání v různých barvách květu, zkusit můžete třeba fialové odstíny.

Surfinie jsou převislé a hodí se do truhlíků, jež zavěsíte přes balkon, aby se kolemjdoucí mohli kochat a sousedé závidět. Chraňte je však před větrem a deštěm, jsou poměrně křehké. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku.

Vhodné jsou i bylinky

Teď už vám chybí vybrat jen substrát. To není žádná věda, prostě si v hobby marketu nebo zahradnictví vyberte ten, který je přímo určený pro balkonové květiny.

Na balkon můžete umístit i květináče s bylinkami. Pažitka, máta, levandule i bazalka toto místo uvítají. Nevystavujte je ale slunečním paprskům přímo a soustavně, mohly by se vám vysušit.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články