Jak usušit bylinky, aby si uchovaly chuť i vůni. Zapojte svou mikrovlnku

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
suseni bylin
suseni bylin

U bylinek platí , že se musí včas sklidit, aby si zachovaly své jedinečné aroma. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale ne vždy se všechny zužitkují. Úrodu z vaší bylinkové zahrádky plné máty, bazalky, pažitky či petržele lze skladovat na horší časy. Prozradíme vám, jak na to.

Základem při sklizni bylinek je vytrvalost. Sbírejte raději malé množství a častěji, protože bylinky nakupeny v silné vrstvě na sobě mají tendenci se zapařovat a kazit.

Bylinky sušte jednotlivě a ne na přímém slunci

Sklízejte před plným rozkvětem, když bude sucho. Pak už si stačí jen zvolit vámi upřednostňovaný způsob sušení.

Nejprve si rostlinky připravte, nejlépe každou zvlášť. Nesušte je současně, zbytečně byste si ztížili práci a bylinky by se vám mohli pomotat.

Zapomeňte na sušení na přímém světle na obyčejných novinách. Raději je přivažte za stonky a pověste někam, kde je stín a suché prostředí. Takovým místem může být spižírna, čistá kůlna nebo půda, v bytě i třeba koutek pracovny, kde se nezdržujete často.

Stonky bylinek mohou schnout pomaleji než listy. V takovém případě listy oddělte a sušte je mimo.

Využít můžete plech i sušící rám. Nejrychlejší je ale mikrovlnka

Urychlit můžete sušení tak, že bylinky nasekáte a rozmístíte po plechu. Existují i sušící rámy tomuto účelu přizpůsobené. Takto je dobré sušit třeba libeček, který má listy poměrně široké. Rámy se pak umisťují na dobře větrané místo. Bylinky by se měly první dva dny obracet.

Jestli nemáte se sušením trpělivost a toužíte po instantním výsledku, jednoduše si bylinky usušte v mikrovlnné troubě. Bude to trvat jen pár minut. Připravené bylinky dejte na talíř, který překryjete pečicím papírem. Dbejte na to, aby se jednotlivé bylinky nedotýkaly.

Teplotu nenastavujte příliš vysokou, postačí nižší stupeň. Po prvních šedesáti sekundách zkontrolujte, jak na teplotu bylinky reagují, když tak výkon upravte. Totéž opakujte každých třicet vteřin.

Celková doba sušení se bude pohybovat kolem tři minut. Samozřejmě záleží na tom, jak výkonnou mikrovlnku máte. Výsledkem by měly být křehké bylinky, které budete chtít nechat na chvilku vychladnout.

Jak poznáme, že jsou správně usušené?

Že tento proces zvládly, zjistíte tak, že je promnete mezi palcem a ukazováčkem. Když se lehce rozdrtí, máte hotovo.

Pak už je stačí dát do vzduchotěsné nádoby, aby nevlhly. Nadepište si je, ať poznáte, v čem skladujete koriandr a v čem třeba petržel.

Bylinky můžete naložit i do oleje nebo vmíchat do másla. Takto ochucené máslo pak můžete zamrazit stejným způsobem jak led. Podle potřeby si pak vyloupnete kostičku, když budete vařit.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články