Cestička z mravenců dokáže v bytě pěkně potrápit. Známe účinné způsoby, jak ji zneškodnit

od Šárka Blahoňovská
< 1 minuta čtení
mravenec
mravenec

Už jako malé děti jsme se učili, že mravenci jsou užitečný hmyz. Jenže co je to platné, pokud se rozhodli pro invazi vaší domácnosti. Mrštná mravenčí tělíčka se vám v pravidelných cestičkách promenádují po podlaze, lince i koupelně a vy už jste zoufalí? Naštěstí existuje řada způsobů, jak je vyhnat nebo zlikvidovat, abyste měli byt zase jenom sami pro sebe.

Než vytáhnete těžký kalibr v podobě insekticidů, zkuste na to jít jako naše babičky. Věděly, co dělaly, když cestičky sypaly aromatickým kořením, moukou nebo solí.

Aromatické koření nesnášejí

První jmenovaný prostředek jim nevoní a odpuzuje je, druhý je pro ně velkou překážkou a třetí je sežere. Chcete-li vytvořit opravdové kombo, nastražte ještě izolepu lepící stranou nahoru, mravence spolehlivě uvězní.

Již zmíněné koření pak nasypte ke vchodu, aby to odlákalo další nechtěné návštěvníky. Roky osvědčenými druhy jsou hřebíček, skořice, máta, badyán nebo obyčejný černý pepř.

Účinnou zbraní proti mravencům je ocet. Vytírejte pravidelně podlahu octovou vodou, totéž proveďte i s jinými povrchy, po nichž se vám mravenci procházejí. Pomůže i univerzální čistící prostředek nebo jar, jímž zakápnete škvíry.

V případě rozmnožení mravenců v domácnosti udržujte byt čistý, aby je nelákaly drobky nebo sladké kapky na zemi či lince. To je ostatně společně se správnou organizací potravin jedinou smysluplnou prevencí. Mravenci milují cukr, ale i slané pečivo. Dokonce si dokážou pochutnat i na vejcích, mase a papíru.

Správné skladování je základ

Z tohoto důvodu potraviny neuchovávejte v původních papírových obalech, ale hned po příchodu je nasypte do skleněné nebo plastové nádoby s víkem. Ochráníte tak suroviny nejen před mravenci i moly.

Jestli veškeré snahy o zneškodnění mravenců přírodní cestou selhaly, je načase vzít drogerii útokem. Nečiňte tak ale příliš brzy, přírodní cesta totiž funguje především tehdy, pokud ji volíte soustavně a jste trpěliví.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články