Švejžužu: Naučte se milované jídlo Karla Gotta, na které chodil rád do restaurace

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Karel Gott
Zdroj: Profimedia

Karel Gott miloval dobré jídlo. Jedním z jeho blízkých přátel byl i šéfkuchař Vladimír Suchý, který podle hudebníka dělal to nejlepší švejžužu. Mistr ale miloval i další jeho recepty a na jeho restauraci nedal dopustit.

„Zemřu, až zavřete tento podnik!“ napsal podle iDNES v roce 1965 do návštěvní knihy podniku ve Vodičkově ulici Karel Gott. Na speciality Suchého ale nezanevřel nakonec ani potom, co šéfkuchař začal vařit pro jiný podnik.

Měl rád ostrá jídla

„Měl moc rád pálivé. Nejraději si pochutnával na švejžužu, nebo kung-pau. Vyhýbal se však česneku,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Blesk Vladimír Suchý. Mistr podle jeho slov česneková jídla vždy odmítl s tím, že má ještě nějakou důležitou schůzku.

Ze všeho nejraději měl Gott podle všeho právě zmíněné švejžužu, což je minutka z vepřového masa podávaná s chlebem, výjimečně také s brambory.

Recept na švejžužu

Pokud si chcete oblíbené jídlo Karla Gotta připravit doma i vy a zjistit, co na něm hudebník viděl, není to žádný problém.

Budete potřebovat půl kila vepřového masa, olej, 2 vajíčka, 2 cibule, sůl, pepř, pálivou papriku, kari, škrob, solamyl a maggi.

Maso nakrájejte na kostičky, cibuli na větší kousky. Ze zbylých surovin vytvořte marinádu, ve které necháte směs vepřového a cibule marinovat alespoň jeden den. Potom vše zprudka opečte na oleji tak, aby maso nepustilo šťávu.

Pokrm se podle některých receptů tradičně podává s chlebem, dnes se ale objevuje i s bramborami. Je jen na vás, kterou vyzkoušíte doma vy.

Zdroj: Blesk, Český rozhlas Sever, Recepty, Jíme to, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články