Herečka Květa Fialová se vždy snažila žít zdravě. I díky tomu měla i v pokročilém věku stále plno energie a vždy dobrou náladu. Ráda si uvařila nějaké to výživné jídlo a soustředila se na to, aby do těla dostala potřebné vitamíny i další látky. Jedním z jejích oblíbených receptů byl i ten na sarmale.
„Vařím, jím a žiju celkem zdravě, aniž bych na to nějak usilovně myslela, pokud tedy pominu, že jsou v zelenině dusičnany,“ citoval kdysi server Chatař Chalupář hereččina slova. Ta se tehdy podělila s receptem na své oblíbené jídlo a ukázala svým fanouškům, jak doma vaří.
Sarmale podle Květy Fialové
Na přípravu sarmale budete potřebovat sklenici kyselého zelí, špetku soli, 4 jablka, olej, 500 gramů mletého masa, rýži, balkánské koření, rajský protlak, smetanu a máslo.
Zelí dejte do pekáče a nakrájejte na něj oloupaná jablka. V misce smíchejte mleté maso a rýži, přidejte balkánské koření. Směs pak tvarujte do malých válečků, které pokládejte na zelí s jablky.
Kombinace mnoha chutí
Ačkoli zní jídlo jako kombinace chutí, které se k sobě vůbec nehodí, věřte postupu. Nakonec vám vznikne lahůdka, ze které budete mile překvapeni.
Na maso naneste další vrstvu zelí. Na to potom přidejte rajský protlak a trochu vody, aby byla celá směs ponořená. Pekáč pak zakryjte poklicí a dejte vše péct na hodinu do trouby předehřáté na 180 °C.
Jídlo se pak podává s ostrým kečupem nebo smetanou podle chuti. „Je to skutečně božské,“ hodnotila recept sama Květa Fialová.
Vyzkoušejte si jedno z jejích oblíbených jídel připravit i vy a pochopíte, co přesně tím myslela.
Zdroj: Chatař Chalupář, Prima, Tried & True
Autor: Šárka Cvrkalová