Roman Staša radí, jak na kocovinu z povánočních večírků. Pomůže nakládaná zelenina

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
roman stasa
Zdroj: Nextfoto

Vítěz 4. řady soutěže MasterChef Češko Roman Staša moc dobře ví, jak to o svátcích a na silvestra chodí. Je mu jasné, že mnoho lidí se bude na Nový rok potýkat s kocovinou, proto si pro své fanoušky připravil vyprošťovák, díky kterému se jim po vánočních večírcích a bujarém silvestru udělá hned lépe.

„Kdy jindy vám dát tip na nakládanou zeleninu než v období těžkých rán po vánočních večírcích? A je to opravdu jednoduché, a to nejenom proto, že těžký recept v kocovině nedává fakt nikdo,“ napsal Roman hned na úvod.

Fanouškům v příspěvku následovně popsal, jaké suroviny si připravit a jak postupovat, aby měli během svátků neustále připravené něco, co jim trochu pomůže vyrovnat se s vánočním popíjením. A dočkal se za to mnoha díků.

Nakládaná zelenina podle Romana Staši

Na nakládanou zeleninu podle vítěze MasterChefa budete potřebovat 3 lžíce cukru, 2 decilitry vinného octa, 500 mililitrů vody, lžíci balsamica, 4 kuličky nového koření, 3 kuličky jalovce, 3 kusy bobkového listu, 2 lžičky soli, květák, dýni hokaido a červené zelí.

Do hrnce nejprve dejte vodu, ocet a balsamico, přidejte koření a vše nechte projít varem. Mezitím, co voda pobublává, připravte si zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, dýni nakrájejte na plátky a červené zelí nakrouhejte.

Každou zeleninu dejte do jedné sklenice, zalijte ji nálevem a nechte vychladnout. Potom sklenice uzavřete a skladujte v chladu. „Je to skvělá kyselá složka třeba k masu, vynikající je ale zelenina i jen tak samotná,“ píše Staša.

Na kocovinu nikdy nepijte kávu

Nakládaná zelenina Romana Staši sice může pomoci při kocovině, záleží ale i na tom, kolik jste toho během vánočního večírku vypili. Někdy si ani pořádný vyprošťovák s bolestí hlavy neporadí. Proto je dobré mít v zásobě pár dalších rad, pomocí kterých se s kocovinou vypořádáte.

Hlavním pravidlem je vynechat kávu. Kocovina se dá z těla vyhnat dostatkem tekutin, ideální jsou ale především voda a bylinkové čaje bez kofeinu. Pomoci pak může i krátká procházka na čerstvém vzduchu. Především v zimě, kdy je venku chladno, vám za ni tělo poděkuje.

Nic se ale nemá přehánět a důležité tak je především hodně odpočívat a dát tomu čas. Když se chce člověk bavit s alkoholem, musí pak počítat s následky, které někdy zmizí až po několika hodinách.

Zdroj: Instagram, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články