Dagmar Havlová má důvod ke smutku. Po 27 letech zavírá hospoda, kde Václavovi Havlovi vařili oblíbené lahůdky

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
dagmar havlova
Zdroj: Nextfoto

Dagmar Havlová smutní. Po 27 letech bude zavírat vyhlášená restaurace U Čiriny, která se nachází kousek od Karlova náměstí. Chodila tam nejen se svým mužem, prezidentem Václavem Havlem, ale také další celebrity sem rády chodily na jídlo.

Václav Havel sem chodil nejen se svou ženou, ale také s režisérem Milošem Formanem nebo dalšími lidmi, ke kterým měl bývalý prezident blízko. „Dáša Havlová milovala moje kuře na ananasu s mandlemi. Jinak chlapi včetně Gotta chtěli halušky nebo střapačky se zelím a špekem,“ řekla Čirina.

Restaurace byla prodaná už před sedmi lety

Kuchařka svou hospodu prodala už před sedmi lety. „Ještě dva roky jsem tam ale docházela a pomáhala novému majiteli, který chtěl k mému velkému potěšení zanechat na jídelním lístku některé moje speciality včetně názvu podniku,“ uvedla před koronavirovou pandemií.

Restaurace je zavřená již nějaký ten pátek, ale sama bývalá majitelka o tom neměla ani tušení. Její chlouba má zámek na vratech a vypadá to, že už nikdy neotevře. Prezident sám hospodu několikrát veřejně vychválil. „Jsem dávným přítelem Čirininých jídel, rád k ní chodím a děkuji jí za lahůdky, jimiž mne občas obdarovává.“

Osobní kuchařka Havla uměla připravit kdeco

Čirina se nestala osobní kuchařkou Václava Havla náhodou. „Doporučila mě má letitá přítelkyně, paní doktorka Eliška Fučíková, která na Hradě pracovala jako ředitelka památkové péče.“ Jako první řešila, co by Havel nerad, aby při vaření dělala, napsal Blesk.

„Odpověděl, že nemá rád kolínka, čočku a dršťkovou polévku, že si jich ve vězení užil dost. Jinak byl milovníkem polévek, dobrých vývarů, měl rád pomazánky, které si mazal večer na chleba. Zamiloval si moje bratislavské rohlíčky, které jsem pak pekla jednou týdně,“ svěřila se.

Když byla na Hradě, první velká návštěva Václava Havla byl německý kancléř Helmut Kohl. Přiznala, že byla hodně nervózní, ale nakonec si pochutnal. „Jako předkrm byla tlačenka a pak kachna se zelím a knedlíky. Vlastně jediná, kterou jsem za dobu svého působení u pana Havla připravovala.“

Zdroj: Blesk

Autor: Raina Tomanová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články