Pijete teď hodně kávy? Nezbavujte se kávové sedliny! Vyčistěte díky ní nádobí nebo pohnojte květiny

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
sedlina1
sedlina1

Ani zrnko nazmar! Tentokráte tedy kávové… až budete po odpolední siestě se šálkem kávy řešit, kam vylít zbývající kávovou sedlinu, vězte, že by byla věčná škoda se takového pokladu zbavovat. Láďa Hruška má pro lógr hned několikeré využití, které každý z nás jistě ocení.


1. Hnojivo pro květiny

„Už nikdy nevylévejte lógr do odpadu,“ nabádá známý moderátor, „obsahuje totiž řadu prospěšných látek, jako je fosfor, draslík nebo hořčík a při jeho rozkladu se uvolňuje také dusík, který milují rostliny, takže se nebojte zalít jím vaše pokojové rostliny nebo ho přidat do kompostu.“ Zbožňovat ho budou především rododendrony, azalky nebo vřes.

Zdroj: FTV Prima

2. Lapač pachů

„Když necháte kávovou sedlinu uschnout, a dáte ji na talířku do lednice, spolehlivě pohltí všechny nežádoucí pachy z potravin,“ prozrazuje dále Láďa s tím, že stejně spolehlivě zbaví zápachu například i dřevěné prkýnko. „Pokud vám při krájení česneku nebo cibule vadí zápach, který zůstane na prkýnku, stačí na něj nakapat zbytky lógru a jemně rozetřít houbičkou na nádobí.“

3. Čištění hrnců

„Pomocí lógrů můžeme vyčistit i hrnce,“ připomíná do třetice s tím, že obyčejný lógr funguje mnohdy lépe než jakýkoli chemický čisticí prostředek. Opět stačí nakapat na dno hrnce zbytky kávové sedliny, důkladně rozetřít houbičkou na nádobí a poté spláchnout vodou.

4. Odpuzovač koček

„Pokud chodí na vaše záhonky sousedovy kočky coby nezvaní hosté, nastražte tam sedlinu a uvidíte, že se vám obloukem vyhnou, protože kočky lógr nesnáší,“ radí Láďa Hruška na závěr.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články