Krautstrudel je v Německu velmi oblíbeným jídlem. Jedná se o zelný závin z listového těsta, který se dělá zcela bez vajíček, a je proto mimo jiné veganským jídlem. Je velmi snadný na přípravu a patří k oblíbeným svátečním jídlům.
Většina z nás si štrůdl představí jako jablečný závin, ve skutečnosti je ve světě ale jídlo známé spíše ve slaných verzích. Ačkoli v Německu je velmi oblíbené, pochází původem z Rakouska, uvádí The Simple Sprinkle.
Zdravé zelí
Zelný závin je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Zelí totiž obsahuje velké množství vitamínů a pro tělo prospěšných látek. Jako první je samozřejmě třeba zmínit vitamín C, kterého má kysané zelí obrovské množství.
Vitamín C posiluje imunitu a je potřebný k tvorbě hormonů, uvádí WebMD. Zelí dále obsahuje vitamín B nezbytný pro duševní svěžest a pro činnost mozku a nervů. Dále potravina zabezpečuje přísun železa, hořčíku, vápníku a zinku.
Healthline doplňuje, že kysané zelí pomáhá udržovat zdravá střeva a po užívání antibiotik pomáhá obnovit střevní mikroflóru, má tedy podobné účinky jako probiotika.
Zelný závin
Závin z kysaného zelí si doma můžete velmi snadno připravit i vy. Potřebovat budete listové těsto, 2 lžíce olivového oleje, 150 gramů uzeného tofu, malou cibuli, hlávku zelí, 50 mililitrů zeleninového vývaru, lžíci jablečného octa, kmín, sůl a pepř.
Do pánve dejte olej a na něm osmahněte cibulku. Přidejte uzené tofu a několik minut ho smažte. Pak přidejte nadrobno pokrájené zelí a vše zalijte vývarem. Zelí vařte do změknutí. Následně vše dochuťte solí, pepřem a octem.
Směsí pak naplňte listové těsto tak, jak jste zvyklí při tvorbě klasického závinu. Štrůdl následně dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 20 až 25 minut. Po vyndání nechte závin 10 minut odležet a můžete ho podávat. Nejlepší je ještě teplý.
Zdroj: Healthline, WebMD, The Simple Sprinkle
Autor: Šárka Cvrkalová