Toskánské pomazánky jsou lehké, krémové a chuťově se nepodobají ničemu, co znáte z klasických českých pomazánek. Pokud chcete své hosty překvapit originální chutí, připravte jim jednu ze dvou verzí, které si okamžitě zamilují.
Obě pomazánky jsou bezmasé, jsou tak vhodné i pro vegetariány. Jsou plné chutí a není třeba potom už chlebíčky zdobit ničím dalším. Naopak byste tím jen přebili originální chuť pokrmu.
Sýrová pomazánka s paprikou
Na přípravu první pomazánky budete potřebovat 200 gramů čerstvého sýru, nakrájenou červenou papriku, čtvrt hrnku pokrájených zelených oliv, čtvrt hrnku pokrájených artyčoků a trochu černého pepře.
Všechny ingredience jednoduše smíchejte dohromady. Pomazánka se málokdy solí, díky tomu více vynikne sladká chuť červené papriky.
Pokud ji chcete mít ostřejší, můžete do ní přidat i chilli papričku.
V některých případech se pomazánka dělá z tvarohu a přidává se do ní sýr nastrouhaný. V takovém případě použijte ideálně pecorino.
Které verzi dáte přednost, je jen na vás, v obou případech si ale pochutnáte na originálním pokrmu.
Fazolová pomazánka
Druhá pomazánka možná na první pohled některé z vás vyděsí. I ti, kdo běžně nemají fazole rádi, si ale v tomto případě na jídle pochutnají.
Fazolový základ je totiž vhodně dochucen čerstvými italskými bylinkami.
Na přípravu budete potřebovat plechovku bílých fazolí, stroužek česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, oregano, bazalku, popřípadě další italské bylinky, sůl, pepř a čtvrt hrnku strouhaného parmezánu.
Fazole sceďte, smíchejte s bylinkami, solí, pepřem a česnekem a dejte do mixéru. Vytvořte hustou pastu. Tu potom promíchejte s citronovou šťávou a nastrouhaným sýrem a máte hotovo.
Zdroj: Lady Behind the Curtain, Liz’s Pantry, The Girl Who Ate Everything
Autor: Šárka Cvrkalová