Pivní klobásy jsou oblíbené především v Německu, i u nás ale často nesmí chybět na grilovačkách a velkých venkovních oslavách. Víte, kdy a kde se poprvé objevily? A jak na jejich domácí přípravu? Na všechny vaše otázky přinášíme odpovědi.
Pivní klobása se vyrábí z hovězího nebo vepřového masa, někdy i z jejich kombinace. Maso se plní do přírodních střívek a před podáváním se nejprve vaří a poté obvykle ještě peče nebo griluje.
Tradičně se klobása dochucuje pivem a různým kořením, převládá ale majoránka, která jídlu dodává jeho typickou chuť i vůni. Jídlo je dnes velmi běžné i ve Spojených státech, původ má ale evropský, konkrétně, jak již bylo naznačeno, německý.
Poprvé v Norimberku
Pivním klobásám se v originále říká bratwurst. Název pochází z kombinace dvou slov: brat znamená v němčině pomleté maso, wurst potom znamená párek. První bratwurst byl pravděpodobně vyroben v Norimberku, ve městě, které je dodnes známé po celém světě jako jeden z předních výrobců grilovacích klobás.
V roce 1954 se poprvé pivní klobása objevila v USA, konkrétně na stadionu Milwaukee County během baseballového zápasu. Od té doby se tradiční grilované bratwursty podávají i na těchto akcích.
Domácí pivní klobása
Na přípravu domácí klobásy budete potřebovat kilo vepřového a hovězího masa pokrájeného na kostky, 2 vejce, 0,3 decilitry piva, česnek, sůl, majoránku a popřípadě další oblíbené koření. Maso semelte na mlýnku najemno.
Smíchejte ho s pivem, vajíčkem, majoránkou, česnekem, solí a kořením podle chuti. Často se přidává kmín nebo červená paprika. Směs zakryjte plastovým obalem a dejte na 24 hodin do ledničky.
Poté masem plňte střívka a následně dejte klobásy do vařící vody. Po 30 minutách je vyndejte, nechte vychladnout a uchovávejte v lednici. Před konzumací je tepelně zpracujte na grilu nebo v troubě.
Zdroj: Kitchen Confidante, Taste Atlas, All Recipes, Food, DiLuigi Foods
Autor: Šárka Cvrkalová