Eva Pilarová zpěvem zachránila před znásilněním ruskými vojáky svou maminku. Ta se nakonec dožila 106 let

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Eva Pilarova
Zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Eva Pilarová zemřela v roce 2020. I po její smrti na ni zůstala celá řada vzpomínek. Zpěvačka měla zlato v hrdle a svým hlasem rozdávala lidem radost dlouhá léta. Málokdo ale ví, že už jako malá holčička zpěv využívala ke konání dobra. Dokonce s ním zachránila maminku před znásilněním.

V roce 1945 bylo Evě Pilarové šest let. Tehdy ji i její maminku vzal otec do malé vesničky Mokrůvky, protože se domníval, že tudy ruští vojáci procházet nebudou, popisuje server Deník. Bohužel se spletl.

Zpěvem k záchraně

Rodina se ukrývala ve sklepě malého domku. Na jejich sousedku ale jednou přišli ruští vojáci, kteří ji znásilnili. Nakonec po chvíli pátrání objevili i rodinu ukrývající se ve sklepě vedlejšího domu.

„Teta dostala příkazem, že musí vzít na byt jednu sovětskou vojandu, které jsme říkali báryšňa. A tahle báryšňa hezky zpívala a naučila mě ruskou písničku. Až po letech jsem zjistila, že to byla ruská hymna,“ popisovala Pilarová pro Paměť národa.

Právě naučenou písničku spustila před vojákem, který se chystal znásilnit její maminku. „Voják začal brečet, vzal mě do náruče, obcházel se mnou dvorek a už se nikomu nic nestalo,“ zavzpomínala zpěvačka.

Maminka se dožila 106 let

Maminka pro Evu Pilarovou hodně znamenala. Celý život pro ni byla velkým vzorem. Nakonec svou dceru také přežila. Pilarová zemřela v roce 2020 ve věku 80 let. Její maminka odešla ze světa o rok později.

V červnu roku 2021 oslavila maminka Pilarové 106. narozeniny. Už tehdy jí nebylo příliš dobře a cítila se slabá.

Jen o pár dní později ji zmohla velká vlna veder. Naposledy vydechla v neděli 27. června 2021. Zemřela v domově pro seniory.

Zdroj: Deník, Paměť národa, Blesk

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články