Halina Pawlowská má ukrajinské kořeny, velmi těžce proto nese válku. Stěžuje si i na nízký důchod

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Halina Pawlowska
Zdroj: Nextfoto

Halina Pawlowská dlouho nedokázala o válce mluvit. K Ukrajině má totiž díky svému tatínkovi velmi blízko. Až po mnoha měsících dění v Ruskem napadané zemi konečně v médiích řekla, jak se ohledně celé věci cítí.

Otec Haliny Pawlowské je ukrajinské národnosti a pochází z Podkarpatské Rusi, popisuje server Ukrajinci. Také Štěpán Kločurak, blízký příbuzný spisovatelky, byl významným rusínským agrárním politikem. Není se tak čemu divit, že Halina válku na Ukrajině silně prožívá.

Dělá jim tlumočnici

Ačkoli se sama narodila už v Praze, ukrajinsky velmi dobře rozumí. Může tak pomáhat jako tlumočnice. Jak uvádí Blesk, s maminkou totiž odmalička mluvila česky a s tatínkem ukrajinsky, proto umí skvěle oba jazyky. Alespoň prý díky tomu cítí, že může napadené zemi nějak pomoci.

Není to poprvé, co Halina pociťuje v souvislosti s děním na Ukrajině velmi silné emoce. Už v roce 2014 probíhaly na Ukrajině nepokoje. Po sesazení Viktora Janukovyče z postu prezidenta Ukrajiny navíc došlo také k anexi Krymu Ruskem.

„Můj táta toužil po tom, aby Ukrajina byla svobodný, evropský a demokratický národ. Je to krásná, úrodná země a vždycky ji někdo využíval. Takže já přeju Ukrajincům, aby měli vládu a vedení takové, aby jim nezaprodávali zem. Prostě aby se jim žilo líp,“ citoval její slova už tehdy server Aha!

K válce na Ukrajině Halina loni v březnu uvedla, že v noci velmi špatně spí, budí se, neustále kontroluje mobilní telefon, sleduje aktuality.

Starosti jí dělá i důchod

Kromě situace na Ukrajině trápí Halinu Pawlowskou i to, jak vyžije s nízkým důchodem.

„Vždycky jsem slušně vydělávala, vždycky jsem platila obrovské daně a všechna povinná pojištění a z tohoto úhlu mám důchod malý. A vzhledem k současné drahotě je vysloveně malý,“ uvedla loni v červenci v rozhovoru pro České důchody.

Na druhou stranu si ale uvědomuje, že řada lidí v České republice je na tom daleko hůř než ona. Takže vlastně může být ráda za to, co má. Vláda by toho ale mohla dle ní udělat pro Čechy mnohem víc, než v současné době dělá.

„Myslím, že by se měly daleko lépe odměňovat pečovatelky a pečovatelé, aby jich bylo hodně a aby mohli sami spokojeně existovat,“ říká například.

Zdroj: Aha!, Ukrajinci, České důchody, Blesk

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články