Štrúdl známe nejspíš všichni. Jablečný závin, jak mu také u nás někdy říkáme, je sladký dezert z listového těsta, ve kterém jsou zabalena jablka, rozinky, skořice a někdy i tvaroh. Kde se ale jídlo vzalo a jaká je jeho historie?
Mnoho lidí má za to, že štrúdl je původem jídlo německé. Pravda ale je, že vznikl pravděpodobně mnohem dříve, a dostal se k nám dokonce z jiného kontinentu. První zmínka o pokrmu, který by mohl mít s dnešním štrúdlem něco společného, pochází z 8. století před naším letopočtem.
V Asii už tehdy bylo velmi oblíbené jídlo vytvořené z několika vrstev listového těsta proložených jablky. Později se začalo mluvit o prokládání těsta ořechy a medem. Tato kombinace se pak stala velmi oblíbenou napříč Mezopotámií, uvádí Gambero Rosso.
Ve 3. století před naším letopočtem se jídlo dostalo do Řecka a odsud se rozšířilo to Turecka. Až v roce 1526 s územní expanzí vedenou sultánem Sulejmanem I. se toto vrstvené mistrovské dílo dostalo také do Maďarska, píše server Food Recipes.
Jablka nahradila ořechy
Štrúdl byl dlouhé roky kombinací listového těsta s ořechy a medem. Teprve až v Maďarsku, které tou dobou bylo pod nadvládou osmanské říše, nahradila tuto surovinu jablka.
O více než století později, s dobytím Uher Rakouskem v roce 1699, se dezert začal oceňovat ve vídeňských šlechtických salonech. A tak se z tohoto oblíbeného jídla stal ušlechtilý pokrm. Kromě jablek a ořechů se do něho navíc začaly přidávat různé likéry.
Později se závin stal oblíbený také v severní Itálii, do dalších zemí se ale šířil vždy z Rakouska.
Snadný a rychlý dezert
Pokud si chcete štrúdl připravit doma, potřebovat budete jen listové těsto, tvaroh, nastrouhaná jablka, skořici, rozinky a cukr. Na těsto rozprostřete všechny suroviny. Rozinky můžete předtím nechat máčet přes noc v rumu, dodáte jim speciální chuť.
Potom těsto zarolujte a závin dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 20 minut. Po vytažení z trouby počkejte, až dezert vychladne. Podávejte ho posypaný cukrem a ozdobený šlehačkou.
Zdroj: Gambero Rosso, Food Recipes, Taste Atlas
Autor: Šárka Cvrkalová