Romana Horkého z Kamelotu stíhá policie. Možná kvůli šíření nenávisti vůči Ukrajincům

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kamelot
Zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

O zpěváka skupiny Kamelot Romana Horkého se zajímá policie. Podle jeho slov je to kvůli blahopřání k Vánocům, ve kterém zmínil mimo jiné Ukrajince a Rusy, zdá se ale, že důvod by mohl být i jiný. Podle všeho je podezřelý z toho, že poděkoval Rusům za útok na Ukrajinu.

Roman Horký letos slavil Vánoce s kamarády a v jednu chvíli vedl proslov, ve kterém popřál všem Bulharům, Rusům a Ukrajincům krásné svátky, uvádí Blesk. Jen pár dní nato se u něj doma ale objevila policie.

Horký trvá na tom, že jeho blahopřání se zřejmě muselo někomu znelíbit, a proto na něj vyšetřovatele poslal. Podle serveru Novinky ale existuje další důvod, proč by se o něho mohla policie zajímat. Měl prý šířit nenávist vůči Ukrajincům.

Přeji si konec nesmyslného konfliktu

„Bavili jsme se mimo jiné i o pravoslavných Vánocích a já jsem řekl, že přeju krásné pravoslavné Vánoce všem Bulharům, Rusům a Ukrajincům a že si přeju, aby ten nesmyslný konflikt konečně skončil,“ řekl Horký Novinkám.

Následně se prý dozvěděl, že je podezřelý ze spáchání trestného činu. K Horkému domů dorazil jeden z třebíčských policistů a oznámil mu, že se dopustil něčeho nezákonného. Hudebník ale tvrdí, že rozhodně nic neprovedl.

„Tohle už mi připomíná hon na lidi a vzpomínám si na akci z roku 1986, kam dorazil jeden člověk z Německa. Přivezl mi struny na kytaru. A někdo mě udal, že mám styky s možným špionem,“ zavzpomínal s tím, že půjde nejspíš i tentokrát o něco podobného.

Šíří nenávist vůči Ukrajincům?

Server Pelhřimovský deník zveřejnil video, na kterém stojí Roman Horký vedle advokáta Luďka Růžičky. Ten ve svém proslovu tvrdí, že chce „vyjádřit hluboké poděkování těm, kteří za nás prolévají krev v boji s banderovskými vrahy“.

Jako banderovci se v 30. letech označovala ukrajinská vojenská organizace pod vedením Stepana Bandery, která bojovala proti Rusům a Polákům a Ukrajinci je mají za národní hrdiny, upřesňuje Blesk.

Zatímco Růžička mluví, Horký vedle něj jen nečinně stojí. Právě i to by podle všeho mohl být důvod, proč se o něj nyní policie zajímá. K případu se vyjádřil i jeden z kandidátů na prezidenta Jaroslav Bašta. Tomu prý Horký sdělil, že ho bude volit.

„Odvážil se mě podpořit pan Roman Horký ze skupiny Kamelot. A je momentálně vyšetřován kriminální policií a policií, která šetří extremismus, protože se odvážil poblahopřát k pravoslavným Vánocům“ uvedl. Pravý důvod trestního stíhání Horkého tak v současné době známý není.

Zdroj: Blesk, Novinky, Pelhřimovský deník 

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články