Mujaddara jako kombinace čočky s rýží vás příjemně překvapí exotickou chutí

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mujaddara
Zdroj: Shutterstock

Mujaddara, někdy také česky mžaddra, je arabský pokrm, jehož základem je rýže a čočka s osmaženou cibulkou. Ačkoli na první dojem se vám kombinace může zdát podivná, ve světě jde o velmi oblíbený recept. Jídlo je zdravé a výživné, a když se správně ochutí, jde o opravdový požitek pro vaše chuťové pohárky.

V některých oblastech se do jídla místo rýže přidává bulgur. Tradičně jde ale o kombinaci rýže s čočkou, která vytvoří velmi sytý a zároveň minimálně kalorický pokrm. První zaznamenaný recept na mujaddaru se objevuje v kuchařce z roku 1226 n. l. s názvem Kitab al Tabikh, uvádí Jordan Travel.

Pokrm tehdy vznikl pravděpodobně ve snaze najít jídlo, které bude velmi syté, ale nebude stát příliš peněz. Původně se tak jednalo především o jídlo pro chudé, dnes je ale v zemích, jako jsou Irák, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina nebo Sýrie, velmi oblíbeným téměř u každého.

Přesná země původu je podle Feast in the Middle East u jídla neznámá. Bez masa to byl středověký arabský pokrm, který běžně konzumovali chudí lidé. Dnes se do mujaddary někdy maso přidává, originální recept ho ale ani po letech neobsahuje.

Připravte si pokrm doma

Pokud si chcete tento netradiční exotický pokrm připravit doma, není to žádný velký problém. I když jde o jídlo z úplně jiných končin, veškeré suroviny na něj se dají sehnat bez problémů i u nás.

Na přípravu mujaddary budete potřebovat 1 hrnek hnědé čočky, jeden hrnek rýže (ideálně basmati), tři velké cibule, pohankovou mouku, kmín, koriandr, skořici, kurkumu, mleté nové koření, olivový olej, pepř, sůl, citronovou šťávu, petržel a bílý jogurt.

Čočku si namočte den předem. Pokud zapomenete, stačí ji máčet zhruba 2 hodiny, ideální je ale déle. Vodu slijte, a dejte čočku vařit do čisté. Zároveň si propláchněte rýži. V menším hrnci si na sucho za stálého míchání opražte římský kmín.

K němu přidejte rýži, olivový olej a veškeré koření. Vše promíchejte a obalte v oleji, přidejte k čočce a promíchejte. Pak směs přiveďte k varu, měla by se se vařit zhruba dalších 15 minut. V případě potřeby můžete přidat více vody.

Dokonalá harmonie chutí

Než se čočka s rýží uvaří, nakrájejte si na tenké proužky cibuli. Tu pomoučněte a osolte. Do rozpáleného oleje ji dejte pomalu smažit na nižší teplotu. Chceme, aby nám krásně zkaramelizovala.

Slijte zbytkovou vodu z uvařené rýže a čočky, dochuťte směs pepřem a solí, zakápněte citronovou šťávou a vše podávejte na talíři ozdobené bílým jogurtem, petrželí a zkaramelizovanou cibulkou. Překvapí vás, jakou harmonii chutí koření v jídle vytvořilo a jak dokonale spolu ladí čočka s rýží.

Zdroj: Ela Vegan, Cookie and Kate, Jordan Travel, Feast in the Middle East

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články