Kdy začít s pečením cukroví: Některé druhy můžete dělat už koncem listopadu, vosí hnízda nechte na konec

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vanocni cukrovi
Zdroj: Shutterstock

V obchodech už se objevují předpřipravená těsta na vánoční cukroví, a mnoho lidí tak možná už přemýšlí o tom, že by začalo s jeho přípravou. Kdy je na to ten nejlepší čas? Je už teď vhodné začít péct některé druhy cukroví? A s kterými kousky začít a které naopak nechat na poslední chvíli?

Někteří lidé si myslí, že je na pečení ještě brzy. Pokud připravíte cukroví už teď, do Vánoc vám dost možná některá várka zmizí. Pokud se nedokážete přemluvit a musíte stále ochutnávat, budete mít alespoň čas napéct si znovu.

Už koncem listopadu je rozhodně dobré udělat si nějaký časový plán. Zaměstnaní lidé nemají na pečení každý den a některé druhy cukroví jsou na přípravu náročnější. Sedněte si proto ke kalendáři, vypište si dny, kdy budete mít volno a přípravám cukroví se můžete věnovat, a rozplánujte si, co a jak.

Začněte suchými druhy

Už tři až čtyři týdny před Vánoci je ideální doba na pečení suchých druhů cukroví, které je ideální nechat v chladu, aby provlhly a lépe se konzumovaly, zároveň si ale zachovaly chutě, které mají mít. Jde například o linecké cukroví. To se po několika týdnech v chladu nebude lámat a půjde lépe lepit.

Můžete ho uskladnit v chladnější místnosti domácnosti nebo klidně i na balkoně, kde vám do Vánoc vydrží bez problémů. Pokud máte rádi měkké perníčky, i s těmi začněte zhruba ve stejnou dobu. Pokud jste spíše na křupavější a tvrdší kousky, dělejte perníčky zhruba 14 dní před Vánoci, radí iReceptář.

Na seznam cukroví, které můžete dělat už teď, patří například vanilkové rohlíčky, které ale nesypte cukrem, to nechte až na poslední chvíli. Stejně tak můžete připravovat i marokánky nebo zázvorky a další druhy sušenek.

Hnízda až jako poslední

Zhruba dva týdny před Vánoci připravené linecké můžete začít slepovat, rohlíčky sypat cukrem a perníčky zdobit. Týden před Vánoci pak můžete lepit máslovým krémem ořechy a další cukroví, které spojujete jinak než marmeládou.

Úplně na poslední chvíli si nechte cukroví, které by dlouho nevydrželo. Kvůli krémům a náplním k nim patří například vosí hnízda. V tomto případě také můžete do těsta spotřebovat nepovedené kousky z pečení předchozích várek.

K cukroví můžete do krabice dát nakrájená jablka, jež zrychlí měknutí jednotlivých kousků. Nebo můžete postavit krabičku s cukrovím na vlhkou utěrku, která s jídlem udělá stejný proces.

Pokud dodržíte výše zmíněné rady, budete mít na Vánoce všechny druhy cukroví připravené přesně tak, jak mají být.

Zdroj: iReceptář, Jimeto.cz

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články