Ota Jirák prodělal v jednom roce infarkt i mrtvici. S kouřením ale nepřestal

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
ota jirak
Zdroj: Profimedia

Rok 2019 byl pro herce Otu Jiráka kritickým. On ale naopak tvrdí, že byl vlastně šťastným. Jak se to vezme. Prodělal tehdy infarkt i mrtvici. Z obojího se ale dostal. Podle jeho slov je to především zásluha jeho ženy, bez které by si svůj život nedovedl ani představit.

Už ve 40 letech měl představitel farmáře Popelky ze Slunečné infarkt poprvé. Tehdy byl ještě mladý a v dobré kondici, dostal se tak z problémů bez závažných komplikací. Když ale přišel druhý infarkt v jeho 70 letech, nejen on, ale i řada lidí v okolí měla velké starosti.

Jen měsíc po 70. narozeninách skolil Jiráka ale nejen infarkt. Přidala se také mrtvice a herec skončil v pražském IKEM. Podle herce to bylo velmi náročné období, ze kterého by se nedostal, kdyby nebylo jeho ženy. Je jí proto vděčný za všechno, co pro něho kdy udělala.

Jenom její zásluha

„To, že chodím a mluvím, je zásluha mé ženy,“ řekl Jirák pro Blesk. „Dostal jsem se z toho jenom díky ní. To, že mluvím celkem bez zadrhávání, je hlavně její práce. A že neříkám žádné hámotiny. Její rady spočívají hlavně v tom, co dělat nemám, čeho se vyvarovat,“ vysvětlil Ota.

Dodal, že protože je dávno v důchodu, tolik ho netížilo zůstat nějaký čas v nemocnici, přesto se ale těšil do domácí péče. Lékaři mu sice poradili, co má dělat a jak se chovat, ale byla to právě jeho žena Drahomíra, která ho ke správnému životnímu stylu po nemocích vedla.

Jeden nešvar mu ale přece jenom zůstal. „Hned, jak mě odpojili od budíků, jsem zase začal kouřit, a je mi dobře. Babička mého kamaráda skončila s kouřením ve čtyřiadevadesáti letech, protože jí to přestalo chutnat. A za rok byla mrtvá,“ řekl s nadsázkou.

Zahrál si ducha

V posledních letech Ota Jirák především odpočívá, nebere proto tolik rolí jako dříve. Když ale dostal nabídku zahrát si v seriálu Slunečná, který se později stal divácky velmi oblíbeným, nepřemýšlel nad tím ani chvíli. Stal se v něm farmářem Popelkou.

Ten ale hned v prvním díle seriálu zemře a v následujících epizodách provází sledující jenom jako duch, který se zjevuje své dceři, aby jí pomohl v těžkých životních situacích. Herec se směje, že po tom, čím si prošel, je tato jeho role poměrně příhodná.

V roli navíc nemusel Jirák dělat nic náročného, ve většině případů má dokonce povoleno sedět, aby šetřil své zdraví. Režisér Slunečné René Decastelo jeho zdravotní stav zohlednil a herec je mu za to velmi vděčný. Sám dobře ví, že by měl především odpočívat.

Zdroj: Blesk, Aha!

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články