Taťána Kuchařová vzdala hold Medě Mládkové. Ta pro ni byla největším ženským vzorem

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Tatana Kucharova
Zdroj: Nextfoto

Čechy zasáhla smutná zpráva. Ve věku 102 let zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Svým životem, odvahou a elánem zasáhla do života mnohých lidí. Její pomoc českému umění je nedocenitelná, stejně tak práce Nadace Jana a Medy Mládkových. Na její život zavzpomínalo mnoho českých osobností. Jednou z nich byla i Taťána Kuchařová, pro kterou byla paní Meda velkou životní inspirací.

„Tahle zpráva opravdu bolí… Dnes nás opustila jedna z nevýznamnějších žen našich novodobých dějin, mimořádná osobnost a také moje blízká přítelkyně – paní Meda Mládková,“ napsal na facebooku Jiří Pospíšil, předseda správní rady Musea Kampa.

Záchrana českých umělců

Paní Meda se narodila v Zákupech v roce 1919 a žila zde až do roku 1948, kdy emigrovala. Nejdříve žila ve Švýcarsku, poté ve Francii i v USA. Po celou dobu svého exilu věnovala velké úsilí, aby pomáhala svým krajanům.

V zahraničí nakonec začala i studovat dějiny umění, kterému se po celý zbytek života věnovala.

Do tehdejšího Československa se začala vracet v 60. letech a rozhodla se pomáhat místním umělcům. Mnoho obrazů od nich sama koupila. Tuto sbírku po smrti svého manžela věnovala Praze tak, jak si přál.

Během svého života zasáhla do života mnoha lidí, které zpráva o její smrti zarmoutila.

Největší ženský vzor

Takto označila paní Medu Taťána Kuchařová. V roce 2020 dokonce nadace Krása pomoci, kterou Taťána založila, udělila paní Medě cenu Beauty of Help Award. Jedná se o ocenění pro osobnosti a legendy, které svým dílem a životem inspirují všechny generace.

Vzhledem ke svému věku a zdravotním problémům byla tehdy cena předána v zastoupení, ale Taťána se o paní Medě rozpovídala v rozhovoru.

„Je to osobnost, které si vážím za řadu věcí a za její odvahu postavit se zlu, bojovat ve prospěch vyššího díla, za správnou věc. Ta životní síla a odhodlání jsou něco nezlomného. Je to fascinující, opravdu paní Medu velice respektuji. Jsem jí nesmírně vděčná, že i díky ní se skloňuje jméno rodilého Opočeňáka, já jsem také z Opočna, Františka Kupky po celém světě. Je to nejprodávanější autor,“ uvedla Taťána.

Zdroj: Instagram, iDNES

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články