Martina (41): Nevěřila jsem dceři zlomenou ruku. Myslela jsem, že simuluje a nechce do školy

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
dite uraz
dite uraz

Dcera zrovna prochází obdobím puberty a někdy je to s ní vážně k nevydržení. Často zkouší mou trpělivost, je drzá a umanutá. Nejednou na mě už přišla s nějakou výmluvou, pro kterou nemohla jít do školy: tuhle to byla bolest břicha, jindy zase škrábání v krku. Teď posledně se mi zase snažila namluvit, že má zlomenou ruku.


Každý rodič tohle simulování někdy zažil. Objevuje se kdykoli během roku, u nás doma nejčastěji v druhé polovině ledna a na začátku června. To se totiž ve školách píše nejvíce písemek a naše Tereza tak v tomto období přichází s nejrůznějšími výmluvami, proč ten či onen den nemůže do školy. Mnohokrát si samozřejmě bolest břicha, hlavy nebo krku vymyslela, proto se mi nikdo nemůže divit, že jsem k jejím bolístkám už tak nějak imunní.

Mami, asi jsem si zlomila ruku

Zdroj: 123RF.COM

Její poslední snaha o simulování spočívala v tom, že za mnou v pondělí ráno přišla s tím, že má asi zlomenou ruku. Stála přede mnou se štěněčím výrazem ve tváři a rukou přitisknutou na hrudi. Tvrdila mi, že včera odpoledne spadla na kolečkových bruslích a od té doby jí strašně bolí ruka v zápěstí. Jen jsem se usmála, pohladila ji po vlasech a odpověděla, že ať už dneska ve škole píše z čehokoli, určitě to zvládne. Tereza sice ještě zkoušela něco namítat a přesvědčovala mě, že si nevymýšlí, ale já měla jasno: byl to jen další pokus o to, nemuset jít do školy a vyhnout se písemce.

Telefonát od učitelky

Ten den v poledne mi volala třídní učitelka naší Terezky s tím, jestli se mohu neprodleně dostavit do školy. Víc mi po telefonu sdělit nechtěla a já se obávala, jestli dcera něco neprovedla, že si ji zavolali na kobereček. Do školy jsem tak jela v mírně podrážděné náladě a byla připravena Terezu zpucovat, co že to zase vyvádí.

Tereza seděla ve sborovně. Učitelka si na kobereček nepozvala ji, ale mě. Prý jsem totiž dceru poslala do školy se zlomenou rukou! Vyčítavě jsem se na Terezu dívala, jestli si vážně dělá legraci, že to divadýlko hrála i na svou třídní. Jenže Tereza seděla s očima plnýma slz a hlavou skloněnou, což mi napovědělo, že tohle se mi asi úplně nepovedlo.

Zlomenina v zápěstí

Ze školy jsme ihned jeli na chirurgii, kde rentgen odhalil pravdu: Tereza skutečně měla zlomeninu v zápěstí. Bylo mi neskutečně hanba, nejen před mým vlastním dítětem, ale i před její učitelkou, která se na mě dívala jako na tu nejhorší mámu na světě, která je schopná poslat své dítě se zlomenou rukou do školy. Styděla jsem se, že jsem dcerce nevěřila, ale cožpak se mi někdo může divit, když to na mě neustále s něčím zkouší? Je mi trapně, Terezce jsem se omluvila, ale učitelka na mě od té doby stále hledí skrze prsty.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články