Druhy milostných vztahů: Které stojí za to prožít a od kterých raději ruce pryč?

od Nikola Jaroschová
3 minuty čtení
laska par
Zdroj: Shutterstock

Není láska jako láska. A není vztah jako vztah. Některé za svůj život musíte prožít, abyste pak uměli ocenit, kdo za to stojí a o koho má cenu bojovat. Pak jsou ale vztahy, které za to nestojí a kterými spíše svému já ubližujete.

První platonická láska – ano

Tím není myšlena první pusa ve školce či několikadenní „chození“ s Pepíčkem v první třídě. Máme na mysli to opravdové zamilování, které přichází někdy v pubertě. Obavy, stud, překvapení z toho, že je všechno nové. První láska je jednou z nejsilnějších emocí vůbec. Většinou totiž nejde o sex, ale o náklonnost a blízkost. Poprvé zažíváte chození v parku, líbání pod stromy, letmé dotyky rukou, rande v kině či strach, že vás nachytají rodiče.

Týden bez vašeho milého? To je jako boží trest. Navíc tehdy, když v době vašeho dospívání ještě nebyl tak rozvinutý internet a se zprávami pro našeho miláčka jste museli šetřit. První láska je sice často idealizovaná, ale v srdci nám zůstane navždy.

Bláznivá láska – ano

Řekne: „Skoč z mostu.“ A vy klidně skočíte. Tady už je všechno – zamilovanost, romantika i skvělý a báječný sex. Oba jste mladí, svět vám leží u nohou a vy máte pocit, že když máte lásku, máte všechno. Netrápí vás žádné hypotéky, nemusíte dělat s dětmi úkoly či řešit, jestli máte na zaplacení složenek. Máte zkrátka spoustu času na sebe a jediné, co máte v hlavě, je to, abyste už mohli jít s vaším miláčkem ven.

Láska je v dospívání bláznivá, divoká a nespoutaná. Nemáte strach dělat blbosti, nespíte celé noci, únavu neznáte. I tahle láska se vám do srdce zapíše, protože už nikdy nebudete dělat větší lotroviny.

Životní láska – ano

O životní lásce sní všichni, i ti, kteří říkají, že se nikdy nechtějí zamilovat. Všichni ale vedle sebe chceme mít partnera, se kterým chceme být 24/7, nejlepšího kamaráda, kterému můžeme všechno říct. V téhle lásce je všechno – romantika, sex, něha, divokost, láska, která přetrvá. Víte, že spolu chcete být celý život, můžete si ve všem věřit, na toho druhého se za každou cenu spolehnout. Máte vedle sebe osobu, která vám pomůže, i když máte to největší trápení. Jasně, občas se i pohádáte, ale i to k životní a pravé lásce patří.

Tyranská láska – ne

Jakmile vám někdo ubližuje, i když pak tvrdí, že vás miluje, musíte od něj odejít. Je jedno, zda se jedná o fyzické nebo psychické týrání, závislost, manipulaci, snahu vás ovládat nebo vlastnit, či chorobnou závislost. Tohle všechno je špatně a nemůžete to dovolit. Spousta takových manipulátorů má pocit, že tohle k lásce patří. A spousta týraných lidí má zase pocit, že tohle musí přinést jako oběť, aby je ten druhý miloval. Ale takhle to není. Bolest, strach, modřiny, lži ani slzy k lásce nepatří. Z takového vztahu musíte odejít za každou cenu.

Neopětovaná láska – ne

Jasně, ne vždycky nám všechny vztahy vyjdou. Jsou také vztahy, kdy toho druhého milujete celým svým srdcem, ale on vaši lásku neopětuje. To prostě bolí, ale všichni se shodneme v tom, že se nám to v životě stalo. A občas ne jen jednou. Pokud máte vedle sebe pravé kamarády a rodinu, tohle období překonáte, ale pro slabší jedince to může být katastrofa, kterou jen tak nepřekonají.

Zakázaná láska – ne

Vztah s někým, kdo už ve vztahu je, nebo vztah, který byste neměli mít (vztah s matkou či otcem vašeho kamaráda nebo rodiče), bývá neuvěřitelně vášnivý. Zakázaná láska je sexy, protože víte, že když na to někdo přijde, je to pořádný průšvih. Neustále ve vás koluje adrenalin, zda se to někdo dozví, nebo ne.

Jenže tyhle vztahy nekončí dobře. Nikdy. Odcházíte se zlomeným srdcem, často i s pocitem viny, výčitkami svědomí či pošramocenou pověstí. A můžou z toho být i problémy třeba v práci. A to za ten neskutečný adrenalin nestojí.

Autor: Barbora Turková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články