Komerční sděleníRodina a vztahy

Pět tipů, jak se zbavit jarní depky a zažít příval energie a dobré nálady

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
zena jaro
Zdroj: Shutterstock

Jaro začalo už i podle kalendáře, ale počasí si s námi zatím trochu zahrává. Jarní teploty a rozzářené sluníčko co chvíli střídá déšť, chladno a někde i sněhové vločky. Na psychiku, zkoušenou dlouhou dobu trvajícími opatřeními proti koronaviru, to nepůsobí nejlépe. Jak z toho ven?


Namísto vlny jarní tvořivé energie teď často jen znuděně pozorujeme svět kolem nás a cítíme se prázdní a bez nápadu. Naše pohoda ale nemusí tolik záviset na tom, co se děje kolem nás. Jak k sobě tu živou a krásnou energii pozvat, i když se budou venku třeba čerti ženit? Máme pro vás pět tipů, jak na to!

Zpestřete si jídelníček

Přidejte do svého kuchařského repertoráru více barev a odlehčenou stravu. Červená šťavnatá rajčátka, křehký zelený salát nebo křupavá žlutá paprika potěší oko i chuť a vy se budete cítit fit.

Dovolte si objevovat nové recepty a kombinace chutí, které jste dosud neznali. Může být vůbec příjemnější cesta, jak vyplout ze zajetých kolejí?

Nezapomínejte na dostatek vody. Pitný režim je důležitá součást péče o sebe, kterou často necháváme bez povšimnutí. Dostatek vody vás přitom může zbavit i bolestí hlavy, přílišné únavy nebo pocitu vypětí a stresu.

Skvělým pomocníkem vám v tom bude kouzelná ekolahvička Nepetka, kterou u sebe můžete mít pořád. Je navíc skládací a po vypití tak nezabere ve vaší kabelce téměř žádné místo.

Udělejte průvan ve skříních

Jedna z nejjednodušších cest, jak rozproudit energii v sobě i v životě, je pořádný průvan. A to nejen díky otevřeným oknům, ale především díky otevření všech skříní, skříněk a zásuvek, které doma máme.

Proberte skříňky v kuchyni a zbavte se natlučených talířů, pokroucených vidliček a té neskutečné zásoby hůlek, které vám doma zbyly z poslední objednávky sushi. Prohlédněte domácí lékarničku a odneste do lékárny ty léky, které už mají za sebou svou dobu možné spotřeby. Projděte svůj šatník a zbavte se kousků, které už vám nepadnou nebo které uchováváte jen z nostalgie. Ulehčíte nejen svému bytu, ale i sobě samým.

Dopřejte si pohyb

Nemusíte hned začít běhat maratony, stačí pravidelná procházka do míst, kde se budete cítit dobře. A i když má dnes většina telefonů nebo chytrých hodinek zabudované krokoměry, dovolte si vyrazit si na procházku jen tak. Není nutné ani potřebné plnit velkolepé cíle. Procházejte se jen s radostí z toho, že můžete být chvíli sami se sebou nebo s tím, koho máte rádi. Objevujte neznámá místa a věřte, že jich dost najdete i tam, kde žijete dlouhé roky.

Vnímejte sebe i svět kolem

Máte neustále hlavu plnou přemýšlení o tom, co bylo a co bude? Zaměstnejte ji tím, co se děje právě teď. Vědomě můžete dělat i úplně jednoduché a normální věci, být „tady a teď“ neznamená jen meditovat v lotosovém sedu a ztrácet pojetí o realitě života. Co třeba si tak vědomě vypít kávu? Vnímat, jak vás hrneček hřeje v rukách, jak káva voní, jak se její chuť pomalu rozvíjí… Obyčejné věci v sobě mohou mít to největší kouzlo.

Vyplujte z šedi do barev

Jaro v přírodě je příjemnou změnou po tom, co nás zima častovala nevlídnou a unyle šedou. Je plné barev, jiskřivé a zářicí, plné svěžesti. Pusťte jarní barvy i do svého života, ať půjde o barevnější oblečení, květiny pro váš domov nebo třeba i o to, co máte na talíři.

A co takhle vzít pastelky a chvíli si jen tak pro radost malovat? Barvy dokáží ulevit naší duši a jsou terapií samy o sobě. Radost a nový elán do života i pohybu vám přinese třeba i nová Nepetka, v té nejživější barvě, jakou jste si mohli přát!

Autor: redakce


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články