Na tvrdou vodu na WC vyzrajete jednoduchým trikem za pár haléřů

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
toaleta
Zdroj: Shutterstock

Toaleta je místem, které neuklízíme zrovna s úsměvem na rtech. Naopak se do této činnosti nutíme. Zároveň je ale toaleta prvním místem, které může zkazit vaši pověst. Jen si představte, jak by se vaše návštěva tvářila, pokud by objevila špinavý a zanedbaný záchod.

Ani vám by takový pohled u někoho doma nebyl příjemný. Velmi častým problémem, se kterým se mnoho z nás na toaletě potýká, je tvrdá voda. Ta totiž dokáže napáchat pěknou paseku.

Tvrdá a měkká voda – znáte rozdíly mezi nimi?

Nad označením tvrdá a měkká voda se někdo možná pousměje. Málokdo by ale dokázal říci, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl. Vy to víte?

Pokud ne, dovolte nám krátké vysvětlení. Jako měkká voda je označována ta, ve které je menší množství rozpuštěných minerálů. Zpravidla se v ní objevuje jen sodík a dokonalým příkladem toho je dešťová voda.

A co ta tvrdá? Už asi tušíte, že hlavním znakem tvrdé vody bude právě vyšší množství rozpuštěných minerálů, kdy máme na mysli především vápník a hořčík. Takovým ukázkovým příkladem je poté voda protékající skrze trubky, kdy během svého pohybu v potrubí „nasbírá“ minerály a následně třeba v toaletě působí problémy.

Hrubou silou nic nevyřešíte

Určitě i vám se někdy stalo, že se vám na dně toalety vytvořil „prstenec“ tmavé barvy způsobený právě působením tvrdé vody. Voda v záchodě stojí, a má tak spoustu času působit tady neplechu. Tou je právě tmavě zbarvený vodní kámen.

Pohled na takto znečištěnou toaletu není zrovna uklidňující. Nejedná se sice o špínu jako takovou, ale i vodní kámen dokáže vyvodit dojem, že úklidu příliš pozornosti nevěnujete.

Ještě než vás napadne vydat se do boje proti vodnímu kameni s pomocí hrubé síly, doporučíme vám si to rozmyslet. Porcelán je náchylný na poškrábání a často stačí málo, aby v míse vznikly nepěkné rýhy, které už nepůjde vzít zpět.

Osvědčený způsob za pár korun

Na již vzniklý vodní kámen na dně toalety pomůže osvědčený trik, který vás vyjde jen na pár korun, ale funguje celkem dobře. Tajemství spočívá v použití horké vody smíchané s octem, kterou nalijete do záchodu a necháte působit.

Stejně dobře funguje i kombinace horké vody a kyseliny citronové, kdy opět stačí ji rozpustit, nalít do toalety a nechat tam působit.

Nejlepší pomoc je prevence

Možná jako všude jinde je i zde nejlepší pomocí prevence. Předejít problému je totiž jednodušší, než ho následně likvidovat.

Prevencí vzniku vodního kamene v záchodě mohou být chemické přípravky, které pořídíte v drogerii a které jsou speciálně určené na WC s vodním kamenem. Existuje jich hned několik druhů, liší se značkou i cenou a je potřeba vyzkoušet, který právě u vás doma zabere.

Zdroj: homehacks.co

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články