Přátelé: Žárlivá Emily už není zakřiknutá puťka. Po 26 letech byste jí spadli k nohám

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pratele ross emily
pratele ross emily

Mezi fanoušky seriálu Přátelé nepatří Helen Baxendale k nejoblíbenějším postavám. Ztvárnila totiž protivnou manželku Rosse Emily. Britská herečka toho má ale za sebou mnohem víc než jen kultovní seriál.

O rodačkách z Velké Británie se říká, že nejsou moc hezké a jsou to takové šedé myšky. To se ale rozhodně nedá říct o Helen Baxendale.

K herectví se dostala náhodou. Její vášní byl balet a všechno směřovala k tomu, že se z ní stane profesionální tanečnice. Jenže v sedmnácti si uvědomila, že z ní nikdy pravá baletka nebude. Upnula se k herectví a začínala jako mnozí v seriálech.

Rachel jí přinesla štěstí

V roce 1994 zaujala v seriálu Cardiac Arrest, který byl ve Velké Británii velmi populární. Její cynickou doktorku Claire si zapamatovali diváci i kritika a její výkon ocenila cenou BAFTA.

Zásadní je pro ni rok 1996, kdy skončil seriál Cardiac Arrest, ale zároveň jí přinesl postavu Rachel v seriálu Šest v tom, který se stal ohromně populární. Herečka zaujala mnoha polohami své postavy a diváci si ji zamilovali.

Když propagovala v Americe seriál Cordelia Gray: Práce nevhodná pro ženu, dostala nabídku, která jí zřejmě změnila život.

V té době si scénáristé seriálu Přátelé usmysleli, že by Ross potřeboval novou ženu. Našel ji v Helen Baxendale, která byla obsazena do role Emily Waltham a nesmazatelně se zapsala do povědomí diváků.

Ikonický přeřek byl náhodou

Seriál Přátelé má mnoho ikonických momentů a jedním z nich byl i přeřek Rosse na jeho svatbě s Emily. Místo jejího jména totiž řekne jméno své životní lásky Rachel.

Pravdou je, že nešlo o nápad scénáristů, ale jako inspirace sloužil skutečný přeřek představitele Rosse Davida Schwimmera.

Zdroj: Profimedia

Scénáristé si totiž nebyli jistí, kam se v tu dobu bude příběh Rosse a Rachel vydávat. Když pak během zkoušky místo „Emily, je tu taxík“ řekl Schwimmer „Rachel, je tu taxík“, bylo to jasné.

Helen z toho měla radost, protože původně se s ní počítalo, že zůstane v seriálu natrvalo. Herečka v tu dobu však zjistila, že je těhotná, a navíc se v Anglii opět začínalo točit Šest v tom, kterému dala přednost.

Je ale otázkou, jak by příběh Rachel a Rosse vypadal, kdyby se David nespletl.

Zestárla, ale krásná je dál

Herečka letos oslavila padesátku, která na ní je pochopitelně trochu znát, ale přesto si svůj šarm drží dál. Oproti seriálu trochu přibrala, ale Emily byste v ní poznali i dnes.

Přestože má na kontě spoustu filmů a seriálů, pro většinu fanoušků zůstane Helen už navždy zákeřnou Emily.

Bohužel je především seriálovou herečkou a na výraznější role ve filmu stále čeká. Po skončení Šest v tom se dlouho věnovala rodině a především malým nezávislým projektům. Tak snad se britská hvězda dočká výraznější role.

Autor: Barbora Turková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články