Jsem žena a jsem rychlá, tečka. Atletka tvrdě doplatila na svůj mužský vzhled, přesto se nevzdává

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
caster
caster

Běžecká kariéra Jihoafričanky Caster Semenyaové je zatížena bojem s Mezinárodní asociací atletických federací, odlišností a stereotypy. Ačkoliv by se jako jedna z nejrychlejších žen světa mohla radovat ze svých úspěchů, její sportovní dráha dostala bohužel v posledních letech hořkou pachuť.

Až do roku 2009 platila „pouze“ za nadějnou běžkyni. Jenže na mistrovství světa v atletice v Berlíně uběhla v osmnácti letech trať dlouhou osm set metrů za rekordní čas.

Její pohlaví se stalo předmětem spekulací. Prostě jsem se tak narodila, říká

Její výkon ve srovnání s předchozími lety začal vzbuzovat otázky, zda se nedopustila dopingu. Začalo se ale spekulovat i o jejím pohlaví, jelikož má viditelně mužské rysy včetně zabarvení a polohy hlasu.

Byla donucena podstoupit různé testy pohlaví. Ukázalo se, že sportovkyně má skutečně trojnásobně vyšší hladinu testosteronu než ženy jejího věku. V následujícím roce jí bylo zakázáno soutěžit.

Semenyaová netušila, co se děje. „Prostě jsem se tak narodila. Budete mě za to vinit, nebo dokonce házet vinu na Boha?“ řekla v televizi. Nechápala, proč je její přirozenost takový problém.

Bylo jí povoleno znovu závodit. Z olympiád vezla zlato

Pozdější výsledky testů jí dovolily zase závodit. Vyhrála zlatou medaili na několika tratích včetně Olympijských her v roce 2012 v Londýně a v roce 2016 v Rio de Janeiru.

Není nejrychlejší ženou na světě, přesto její výkony otevřely diskuzi o diskriminaci a pohlaví jako sociálním konstruktu, jenž ovlivňuje i oblast sportu.

Jenže nová pravidla z roku 2018 vyžadují, aby běžkyně, jejichž těla produkují vysokou hladinu testosteronu, užívaly léky k jejímu snížení.

Nic jako stoprocentní žena neexistuje

Ostatně vědci potvrdili, že nic jako stoprocentní žena nebo stoprocentní muž neexistuje. I proto Semenyaová nebyla pro změnu pravidel, která by takovým sportovkyním, jako je ona, závodění v ženských disciplínách neumožňovala.

Ačkoliv to bylo míněno obecně, mnoho lidí i médií to bralo jako zprávu přímo Semenyaové. Jako by toho zkoumání jejího těla během posledních deseti let nebylo dost.

Změna pravidel v roce 2018 se hodila do krámu i konkurenci. Například italská běžkyně Elisa Cusma se nechala slyšet, že pro ní Semenyaová není žena, ale muž, a neměla by tak mezi nimi závodit.

Nevzdává se a plánuje start na Olympijských hrách v příštím roce

Semenyaová si to ale nenechala líbit a obrátila se na Mezinárodní sportovní arbitráž a švýcarský ústavní soud. Neúspěšně. Proti rozhodnutí se odvolala, nicméně její odvolání soud zamítl.

Atletka se nevzdává i přes nová pravidla nevzdává a plánuje start na Olympijských hrách v Tokiu, jež byly v důsledku koronavirové pandemie přesunuty na příští rok.

„Po deset let se mě pokoušeli zpomalit, ale ve skutečnosti mě posílili,“ nechala se slyšet ve svém prohlášení.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články