Stalinovy ženy: Za první skočil do hrobu, tu druhou možná sám poslal na smrt

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
stalin zena
stalin zena

Josif Vissarionovič Stalin, sovětský revolucionář a později diktátor, se dvakrát oženil. Jeho manželky však nečekal příliš pěkný osud. Smrt druhé z nich je dokonce předmětem spekulací.

První láska Kato obměkčila jeho srdce

Stalin byl šíleně zamilovaný do své první manželky Jekatěriny „Kato“ Svanidzeové. Poznali se skrze jejího bratra, s nímž tehdy čtyřiadvacetiletý Stalin studoval. Kato bylo pouhých šestnáct let a pocházela z chudé gruzínské rodiny.

Miloval ji tak moc, že neměl problém se svatbou v kostele, ačkoliv nebyl věřící. V noci 15. července 1906 byli oddáni a začal jejich manželský život. Ve stejném roce Kato porodila syna Yakova.

Problém nastal, když si Kato začala uvědomovat, že jejímu milému je bližší revoluce než poklidné souznění s ní po boku. Stalin přitom neustále vykládal, že ji miloval nade vše a vždy obměkčila jeho srdce.

Kato však zemřela brzy poté, co se provdala. Dle některých byla příčinou úmrtí tuberkulóza, jiné zdroje uvádějí tyfus.

Její smrt neunesl a zhroutil se

Neuplynul tedy ani rok od svatby a mladá Kato vydechla naposledy. Stalina to velmi vzalo. V šoku se ještě zvládl zvěčnit vedle své ženy na fotografii, pak začal vzlykat a zhroutil se.

Říkalo se, že jeho spolupracovníci mu raději po její smrti vzali zbraň, aby se ze žalu nezastřelil.

„Uvědomil jsem si, kolik věcí jsem životě neocenil. Když byla moje žena naživu, občas jsem se v noci nevrátil domů. Ona na mě ale čekala celou noc,“ stojí v jednom archivním materiálu.

Do kostela, kde si Kato vzal, se vrátil později na její pohřeb. Podle jeho přítele z dětství si Stalin při obřadu položil ruku na srdce a naříkal, že v něm má pusto. Byl tak zoufalý, že se vrhl do hrobu za rakví, odkud ho museli pozůstalí vytahovat.

Manželka, nebo dcera?

S druhou ženou Naděždou Allilujevovou prožil v manželství dvanáct let. Poznal ji ještě jako malou holčičku, když trávil čas s její matkou v Baku. Jako dospívají dívka se do něj bezhlavě zamilovala a o dva roky později si řekli své „ano“.

Naděžda  mu porodila dvě děti – syna Vasilije a dceru Světlanu, jež je známá z dobové fotografie, na níž je zachycena v otcově náručí.

Postupem času byla i ona zděšena jeho politickou angažovaností. Jenže Naděžda zažila i Stalinovu krutost.

„Při jeho přítomnosti se podobala fakírovi v cirkusovém představení. Jakoby chodila naboso na rozbitém skle, s úsměvem pro veřejnost, ale se strašným napětím v očích. Nikdy nevěděla, co se bude dít dál,“ vzpomínala její blízká přítelkyně Irina Gogua.

I jejich soužití však vzbuzovalo hodně otázek. Zatímco jejich blízcí tvrdili, že tento vztah byl založen na lásce, existují i domněnky, že Naděžda byla ve skutečnosti jeho dcerou. Prý ji proto donutil k deseti potratům.

Nepozvedla číši a odebrala se do pokoje. Ráno ji našli mrtvou

Naděždina smrt byla tragická. Při jednom večírku si Stalin s bolševickými předáky a svou ženou toužil připít na zničení protivníků. Naděžda však svou číši pozvednout odmítla, čemuž předcházela hádka a Stalinovo chování vůči ní.

Odebrala se tak do svého pokoje. Molotovova manželka ji následovala, aby se pak vrátila a u stolu oznámila, že šla Naděžda spát.

Druhý den ráno ji našli s prostřeleným srdcem a zbraní vedle těla. Jako oficiální příčina smrti byla uváděna náhlá příhoda břišní. Dodnes se však spekuluje, zda ji sovětský diktátor nenechal odstranit. Na její pohřeb nedorazil.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články