I vy můžete servírovat krásně šťavnatou sekanou. Stačí vědět, co do ní přidat

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
sekana bochnik
Zdroj: Shutterstock

Sekaná patří mezi základní výbavu většiny kuchařek, což ovšem neznamená, že se nedá zkazit. Suchá sekaná zklamala nejednoho strávníka. Naštěstí existuje několik užitečných rad, díky kterým bude sekaná křehká a šťavnatá.

Základem je samozřejmě výběr dobrého masa. Podle blogu Old World Garden Farms je nejlepší směs mletého hovězího masa a vepřové klobásy v poměru 1:1. Tuk obsažený v obou druzích masa má být ideální pro přípravu šťavnaté a křehké sekané.

Pokud se však rozhodnete připravit sekanou z masa s nízkým obsahem tuku, například z mleté svíčkové, krůtího nebo kuřecího masa, musíte do základního receptu přidat více tekutiny.

Orestujte zeleninu

Zelenina je skvělým doplňkem každého receptu na sekanou. Nejenže jí dodá více chuti, ale také texturu. Správně byste ji ale měli před přidáním do masové směsi orestovat.

Jednoduše rozehřejte extra panenský olivový olej nebo máslo ve velké pánvi a poté do ní vložte zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Během 5 až 7 minut by měla být zelenina dostatečně měkká, abyste ji mohli přidat do sekané.

Namočte strouhanku

Při pečení sekané je potřeba nějaká suchá přísada, která pomůže směs spojit. Problém však spočívá v tom, že ať už dáte přednost jakékoliv suché přísadě, při pečení absorbuje nadměrné množství vlhkosti. Proto musíte ztrátu kompenzovat.

Jedním z řešení je namočit strouhanku nebo ovesné vločky na 15 minut do mléka, než je přidáte do receptu. Druhou možností je přidat 3 lžíce kuřecího vývaru.

Nepřehánějte to s mícháním

Když promícháte vlákna v mase, bílkovinná vlákna začnou spojovat vlákna masa dohromady. Díky tomu maso během pečení drží pohromadě.

Pokud ho však promícháte moc, vlákna příliš zhoustnou a sekaná získá dosti hutnou strukturu. Proto je důležité ingredience míchat jen do té doby, než se spojí.

Recept na šťavnatou sekanou

Následující recept pochází z webu All Recipes. Budete na něj potřebovat 1 lžíci másla, ¼ šálku nadrobno nakrájené cibule, 2 nadrobno nasekané stroužky česneku, 1 ½ lžičky soli, 1 ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1 kilogram libového mletého hovězího masa, 3 plátky opečeného a rozdrobeného chleba, 7 máslových kulatých rozdrcených krekrů, 1 lehce rozšlehané vejce, 3 ½ lžíce zakysané smetany, 1 ½ lžíce worcestrové omáčky, 1 plechovku rajčatového protlaku, ¼ šálku mléka (nepovinné) a 3 lžíce kečupu.

Předehřejte troubu na 175 °C. Na másle orestujte cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut. Odstavte z ohně a dochuťte solí a pepřem. Ve velké míse smíchejte směs cibule a česneku, hovězí maso, rozdrobený chléb, rozdrcené krekry, vejce, zakysanou smetanu, worcestrovou omáčku a 1/2 plechovky protlaku. Promíchejte, dokud se vše dobře nespojí. Postupně přimíchávejte mléko po lžičkách, dokud směs nebude vlhká, ale ne rozmočená. Směs přeneste do bochníkové formy.

Pečte odkryté v předehřáté troubě 40 minut. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Pokračujte v pečení 15 minut. V malé misce smíchejte zbývající protlak a kečup. Nalijte navrch sekané a pokračujte v pečení po dobu 10 minut.

Zdroj: Old World Garden Farms, Kitchen Nostalgia, All Recipes

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články