Zdravé těsto na pizzu se dá připravit snadno. Jde to z tvarohu, květáku i quinoy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Pizza
Zdroj: Shutterstock

Pizza je i v České republice velmi oblíbeným jídlem. Každý z nás si ji už nejspíš několikrát dával v restauraci nebo se pokoušel ji připravit sám doma. Shodneme se ale jistě také na tom, že nejde o nejzdravější pokrm. Přitom se dá připravit tak, aby chutnal skvěle a mohli jste si ho dát i bez výčitek svědomí.

Samozřejmě hodně záleží na tom, co na ni nakladete za suroviny. Pokud ji ozdobíte tučným sýrem a slaninou, nebude nikdy zdravá. Můžete ji ale podávat například s kuřecím masem, rajčaty a mozzarellou. Jenomže co těsto? To ze světlé mouky bude vždy z velké části nezdravé.

Existuje ale řada možností, jak ho připravit tak, abyste mohli o pizze zcela s jistotou prohlásit, že je zdravá. Vyzkoušejte doma pizzu například z tvarohového těsta, z květáku, nebo si připravte pizza těsto, k jehož výrobě je potřeba zdravá quinoa.

Tvarohová pizza se špaldovou moukou

Na toto těsto budete podle serveru Forbes potřebovat jen 250 gramů polotučného tvarohu, jedno vejce, 80 gramů celozrnné špaldové mouky a trochu soli. V těstě je jen minimum mouky, navíc je použita zdravá varianta mouky, můžete si tak potom jídlo dopřát bez výčitek svědomí.

Tvaroh smíchejte s vejcem, moukou a solí. Potom těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Mělo by být zhruba půl centimetru vysoké. Pak ho dejte na 10 minut předpéct. Po dozdobení protlakem a tím, co máte na pizze rádi, pečte pokrm ještě zhruba 5 až 10 minut.

Květákové těsto

Ačkoli se to zdá na první pohled divné, i z obyčejného květáku se dá vytvořit krásně křupavé těsto na pizzu. Potřebovat budete jen květák, česnek, mozzarellu, vajíčko a sušené oregano.

Květák povařte ve vodě doměkka a rozmačkejte ho na kaši. Přidejte k němu utřený česnek, vajíčko a oregano, pokud je těsto příliš řídké, můžete přidat trochu strouhanky. Ze směsi pak připravte vyšší placku, kterou potřete přísadami na pizzu. Vše pak zapečte na 200 °C zhruba na 15 minut. Pokud bude těsto správně pevné, neměla by se vám pizza rozpadat.

Pizza těsto z quinoy

Quinoa se v poslední době stala trendem zdravé výživy. Ve srovnání s jinými obilovinami obsahuje velké množství bílkovin a žádný lepek, uvádí server Healthline. Podle toho má také antioxidační účinky a pro tělo je velmi zdravá. Připravte si těsto na pizzu právě z této suroviny.

Kromě quinoy budete potřebovat jen vodu, kypřicí prášek do pečiva, sůl a olej. Všechny suroviny smíchejte tak, aby vám vzniklo mazlavé těsto. To rozetřete v pekáči vyloženém pečicím papírem a dejte na 10 minut předpéct. Potom ho ozdobte jako klasickou pizzu a dejte zapéct ještě na 10 minut. A zdravá pizza je na světě.

Zdroj: Forbes, Eatin Bird Food, Picky Eater, Oatmeal with a Fork, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články