Zbytky rýže nevyhazujte. Udělejte si z nich slané nebo sladké palačinky

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
rizove palacinky
Zdroj: Shutterstock

Každému z nás se někdy stane, že připraví jídla víc, než měl v plánu. Co zůstane, to se dá dojíst na večeři, někdy je ale člověk jídla přejeden tolik, že si už to samé podruhé dát nechce. A nebo mu zbyde jen rýže a omáčka se sní. Co potom se zbytky?

Pokud jste si k obědu udělali kuře na paprice s rýží a zůstalo vám v hrnci několik porcí přílohy, rozhodně ji nevyhazujte. Ze zbytků rýže se totiž dá udělat řada jídel a k velmi chutným pokrmům patří například i rýžové palačinky.

Ještě ten den na večeři nebo třeba i druhý den ke snídani si můžete dopřát sladký pokrm, který bude hotový za pár minut a skvěle si na něm pochutnáte. Nebo je libo si dát palačinky raději slané? I to je možnost.

Sladké rýžové palačinky

Server Merriment Design představuje snadný a velmi rychlý recept na sladký dezert, který si můžete dát třeba s banánem a trochou skořice. Pokud ale máte raději jiné ovoce, není to žádný problém.

Na sladké rýžové palačinky budete potřebovat jen zbytky uvařené rýže od oběda, vajíčko, cukr, mléko, lžičku prášku do pečiva, 2 hrnečky mouky, sůl a něco na dochucení. Původní recept uvádí javorový sirup, banány a skořici, dá se ale použít jakákoli přísada jako na běžné palačinky.

Postup je velmi snadný. Všechny suroviny jednoduše smícháte dohromady, aby vám vzniklo tekutější těsto. Rýže může být podle receptu klidně i tři dny stará, v lednici se s ní ani po této době nic nestane.

Slané rýžové palačinky

Palačinky se podle serveru Cookist dají udělat i naslano. Opět budete potřebovat vajíčko, mléko a vodu, místo cukru si ale připravte špetku soli a nějaké vaše oblíbené koření. Může to být česnek, sladká paprika i kari. Do palačinek můžete také přidat nadrobno nakrájenou uzeninu.

Slané palačinky se podávají jen tak samotné, dá se k nim ale také udělat masová směs se zeleninou. Zda si k nim dáte raději dušený hrášek, nebo nakrájenou syrovou okurku, to už je jen na vás.

Zbytky jídel se vždy dají nějak využít. Chce to jenom mít trochu fantazie a nebát se experimentovat. Rýže, která vám zbyla od jednoho oběda, může ještě s klidem vykouzlit další plnohodnotné jídlo. Myslete na to, až ji budete chtít příště vyhodit do koše.

Zdroj: Cookist, Merriment Design

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články