Víte, čím solíte? V druzích soli jsou leckdy jen nepatrné rozdíly

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Soleni jidla
Zdroj: Shutterstock

Sůl je nad zlato, jak nás učí jedna z klasických českých pohádek. Bez soli se v kuchyni jednoduše neobejdeme a používáme ji denně. Většina z nás má doma ve slánce klasickou sůl kuchyňskou. Víte ale, že existuje celá řada druhů? Prozradíme vám, v čem se liší a které se vyplatí používat.

Kuchyňská sůl se dá koupit v každém obchodě. V posledních letech jsou ale velmi rozšířené například i sůl himalájská, mořská nebo s jódem. V čem jsou jiné?

Himalájská sůl

„Čistota a kvalita himálajské soli je výjimečná. A to díky jejímu stáří a způsobu, kterým vznikala její specifická krystalická struktura,“ uvádí server Ekolist. Sůl pochází původem z praoceánů, je až 540 milionů let stará.

Pochází tedy z vod, které byly ve srovnání s dnešními znečištěnými moři a oceány člověkem neposkvrněny. Obecně je tak vnímána jako velmi zdravá.

„Při laboratorním rozboru himálajské soli jsme zjistili, že je v ní skutečně víc minerálů než v soli kamenné. Obsahuje třeba víc draslíku a taky dramaticky víc železa, které jí dodává charakteristickou růžovou barvu. Ovšem jde o rozdíly patrné třeba ve 100 g soli,“ říká pro Český rozhlas Dvojka Jan Maryška z časopisu dTest.

Mořská sůl

Mořská sůl se zpracovává, jak již název napovídá, odpařováním mořské vody. Obecně je méně zpracovaná než sůl kuchyňská, a obsahuje proto více minerálů.

Obvykle se nepoužívá přímo při vaření, ale spíše až při dokončení pokrmu. Má totiž strukturu jakýchsi větších viditelných vloček, a proto dotváří na pokrmu nádherný kontrast.

Sůl s jódem

Do každé soli se přidává jód. Pokud je ale na obalu napsáno, že se jedná o sůl s jódem, bude v ní jeho množství větší.

Do kuchyňské soli se přidává malé množství jodidu draselného jako prevence nedostatku této látky v potravě.

Při nedostatku jódu v potravě může docházet u člověka například k problémům se štítnou žlázou.

Obecně však klasická sůl obsahuje jódu dostatek a neexistuje tak žádný důkaz o tom, že by sůl s jódem byla zdraví více prospěšná než ta klasická kuchyňská.

Zdroj: Gobble, Country Living, Ekolist, Český rozhlas Dvojka

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články