Škorpioni jako pochoutka: V Číně je jedí z konzervy, jinde je dokonce kouří jako drogu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Skorpioni
Zdroj: Shutterstock

Ve světě se běžně jedí červi a brouci, dokonce i u nás je už jedlý hmyz poměrně obvyklou pochoutkou. V Číně jsou ale ještě o něco dál. Za delikatesu jsou tam považováni škorpioni.

Konzervovaní štíři se obvykle prodávají jako pochoutka pro plazy a ještěry. Existuje ale i verze, která je poživatelná pro lidi. A právě ta je v Číně velmi oblíbená, uvádí Mashed.

Existují dva druhy jedlých štírů. Tím prvním je černý štír, jinak také Heteromanus silensus, druhý štír nese název Mesobuthus martensii.

Speciální farmy

Jedlí škorpioni jsou chováni na farmách v jihovýchodní Asii. Krmí se speciálním hmyzem z ověřených chovů, aby měli výrobci konzerv jistotu, že jsou štíři pro lidské zdraví zcela bez závady.

Štíři jsou před zpracováním dehydrováni, což nejčastěji bývá příčinou jejich smrti. Následně se mrazí, čistí, poté vaří a na závěr se dochutí v některých případech kořením. Poté jsou zakonzervováni a prodáváni jako lahůdka.

Štíři obecně mají jemnou chuť, která poněkud připomíná jiné měkkýše, jako jsou kraby nebo krevety. Někteří lidé uvádějí, že chutnají jako pečená kuřecí kůže. Jedí se ihned po vytažení z plechovky, nebo se dají zpracovávat v různých salátech a dalších pokrmech.

V Pákistánu štíry kouří

Pokud vám konzumace štírů připadá jako něco nenormálního, co se děje jen v určitých zemích světa a jinde si nad tím klepeme prsty na čelo, zvyk Pákistánců vás možná zaskočí ještě víc.

Ti totiž štíry kouří. Jedná se o drogu, která údajně působí až několik hodin a je v zemi nelegálně distribuována dealery. Většinou se jedná o proces, kdy je štír zaživa spalován nad ohněm a kouř je následně člověkem vdechován.

Ačkoli je v Pákistánu tento druh způsobu, jak se „dostat do rauše“, velmi oblíbený, je nezákonný. Jde totiž o pro tělo nebezpečný proces, při kterém navíc dochází k týrání zvířat, upozorňuje Masala.

Zdroj: Mashed, Masala, Punch, Daily Mail

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články