Ropucha v díře: Britská specialita, která nezní lákavě. O to lépe chutná

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
ropucha v dire
Zdroj: Shutterstock

Pokud by vám někdo nabídl jídlo s názvem ropucha v díře, nejspíš byste se netvářili nadšeně. Jméno pokrmu nezní příliš lákavě a jeho vzhled to na první pohled nijak nevylepšuje. Právě proto také získalo svůj název. Tato původem britská specialita je nicméně velmi oblíbenou pochoutkou.

V originále toad in the hole je jídlo tvořené anglickými párky v těstíčku. Ty z něho po zapečení vykukují ven a podle všeho mají připomínat ropuchu, která číhá v bažině na svou kořist. Podle toho také dostal pokrm svůj název.

Ačkoli to nezní příliš lákavě a na první pohled to ani hezky nevypadá, jde o jídlo, které je v zemi velmi oblíbené. A to jak pro svou chuť, tak také pro jednoduchost receptu. Pokrm sice nevypadá lákavě, ale o to lépe chutná. Ropuchu v díře si můžete doma velmi snadno připravit i vy.

Snadný a rychlý recept

Na přípravu ropuchy v díře budete potřebovat 8 anglických párků, olej, 140 gramů hladké mouky, 2 vajíčka, 250 mililitrů polotučného mléka, sůl, máslo, velkou cibuli, cukr a 400 mililitrů vývaru.

Nejprve si připravte těstíčko, ve kterém pak párky budete zapékat. Z mouky, mléka, vajec a soli umíchejte směs, která se bude podobat hustotou těstu na palačinky. Mezitím dejte do trouby ve vyšším pekáči na 200 stupňů péct párky zhruba na 15 minut.

Až se opečou dozlatova, vyndejte pekáč z trouby a párky přelijte těstem. Pekáč položte na horní rošt v troubě a pečte zhruba 25–30 minut. Těstíčko se nafoukne a bude mít zlatou barvu. Následně si k receptu připravte cibulovou omáčku, se kterou se běžně pokrm konzumuje.

Rozehřejte si na pánvi máslo a na kolečka nakrájenou cibuli v něm nechte zesklovatět. Pak ji zasypte cukrem a za občasného míchání ji smažte asi 15 minut. Nakonec cibulku zasypte moukou a míchejte ještě asi minutu. Vše pak zalijte vývarem, přiveďte k varu a krátce povařte. Omáčka je hotová!

Ropuchy v díře se tradičně podávají na stůl v pekáči, aby byl zachován jejich vzhled. Vedle toho se položí velká mísa s omáčkou a každý z členů rodiny si pak sám nabere porci. V Británii jde o velmi oblíbený pokrm, který se nejčastěji servíruje jako večeře.

Zdroj: iRozhlas, magazín Velká Británie

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články