Ravioly: Připravte si domácí s bazalkou nebo se sýrem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Ravioly
Zdroj: Shutterstock

Milovníci italské kuchyně jistě vědí, co jsou to ravioly. Zkoušeli jste si je ale už někdy připravit sami doma? A víte něco o historii těchto plněných těstovin? Že jsou z Itálie, by asi odhadl každý, málokdo ale ví, že je lidé milovali už ve 14. století.

První zmínka o těchto těstovinách skutečně pochází už ze záznamů z roku okolo 1300. Už ve 14. století přitom byly známé rovněž mimo Apeninský poloostrov, a to dokonce až na Britských ostrovech. Tou dobou se tak začaly stávat jedním z nejznámějších italských pokrmů po celém světě.

V České republice si můžete ravioly vychutnat jednak v italských restauracích, dají se ale také pořídit v obchodech jako polotovar. Je potom už jen na vás, zda si je dáte s boloňskou omáčkou, se sýrem nebo se špenátovým pestem.

Domácí chutnají nejlépe

Ravioly se dnes už prodávají téměř v každém obchodě s potravinami. Pokud si ale chcete doma připravit ty pravé italské, vlastně na tom vůbec nic není. Chutnají rozhodně lépe než ty z polotovaru.

Na přípravu budete potřebovat těsto, které připravíte z jednoho vejce, 100 gramů mouky a špetky soli. Na pracovní desku si prosejte mouku, která se tak krásně provzdušní. Smíchejte ji s vajíčkem. Z hladkého těsta vyválejte tenkou placičku.

Ta se obvykle krájí na nudličky, v případě raviol si ale připravte malé čtverečky. Ty budete plnit náplní dle svého uvážení. Připravit můžete náplň například z bazalkového pesta a sušených rajčat nebo třeba z balkánského sýra.

Připravené čtverečky těsta dejte odpočinout do lednice. Mezitím si připravte náplně, které vytvoříte smícháním vámi zvolených surovin. Nebojte se použít více soli i pepře, aby chuť náplně v těstovinách později vynikla.

S omáčkou podle vlastní chuti

Jakmile máte náplně připravené, naneste je na odleželé čtverečky těsta. Druhým čtverečkem je vždy zakryjte a vidličkou spojte okraje. Následně těstoviny vařte v osolené vodě zhruba 5 až 10 minut. Jakmile jsou těstoviny hotové, můžete je podávat s omáčkou podle vlastní chuti.

K těm s bazalkovým pestem se skvěle hodí omáčka boloňská. Pokud máte raději ravioly s balkánským sýrem, připravte si k nim omáčku sýrovou nebo třeba špenát. Z těstovin můžete stejně tak udělat i lahodný těstovinový salát třeba s tuňákem nebo kuřecím masem.

Zdroj: Cucina Venti, La Cucina, The Culture Trip

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články