Kdo by neznal legendární pohádku Ratatouille, ve které mladý kuchař vaří s pomocí rad šedé myšky. Někteří lidé si možná mylně mysleli, že Ratatouille je jméno malého zvířátka, ve skutečnosti jde ale o pokrm, který dvojice vytváří.
V zapékací míse vypadá jako umělecké dílo. Ratatouille je pokrm mnoha barev, který si zamilujete už na první pohled. Je plný zeleniny a rozhodně se řadí mezi jídla zdravá. Jeho příprava přitom není nijak náročná.
Oficiálně pochází podle webu Gambero Rosso ratatouille z Francie. Někteří kulináři se ale domnívají, že jde původem o jídlo španělské, které Francouzi pouze převzali a upravili. Ať už je pravda jakákoli, vyzkoušejte si ho doma připravit i vy.
Z barevné zeleniny
Ratatouille je ideálním pokrmem právě v této době. Mnozí z vás totiž doma mají ještě zásobu cuket a lilků, zrát už také před nějakou dobou začala rajčata. A právě tuhle zeleninu v receptu využijete.
Na přípravu jídla budete potřebovat 1 lilek, 2 cukety, 2 větší rajčata, 2 papriky, konzervovaná loupaná rajčata, 4 stroužky česneku, olivový olej, rozmarýn, tymián, 2 cibule, pepř a sůl.
Jídlo jako z pohádky
Část lilku a cukety pokrájejte na drobné kostičky, přidejte k nim obě papriky. Cibuli si nakrájejte najemno a dejte ji smažit na pánev. Pak přihoďte pokrájenou zeleninu a vše zalijte rajčaty z konzervy. Přidejte prolisovaný česnek a vše povařte.
Mezitím zbytek lilku, cuketu a rajčata nakrájejte na kolečka. Rajčatovou směs přelijte do zapékací misky tak, aby pokryla její dno. Potom pekáč vyložte kolečky zeleniny tak, aby vám vznikla barevná spirála.
Nahoru dejte snítku tymiánu a rozmarýn, jídlo osolte a opepřete a dejte ho zapéct do trouby na 180 °C na 35 minut. Ratatouille se podává s opečeným pečivem. Jde o jídlo, které je vhodné i pro vegany a vegetariány.
Zdroj: Tasty, Wasserstrom, Gambero Rosso
Autor: Šárka Cvrkalová